O meserie care aduce magia în viața noastră. Ce este actoria ne spune actrița Ioana Barbu
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem ce face un actor. Aflați detalii din spatele scenei despre o meserie care aduce magia în viața noastră.
Ioana Barbu este actriță și lector la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”. Ne-a explicat ce înseamnă să fii un actor printr-o comparație pe înțelesul copiilor: să fii actor înseamnă să spui o poveste, așa cum mamele spun povești când își adorm copiii.
De unde vine pasiunea pentru actorie
Ea a mărturisit că dorința de a deveni actriță vine de undeva din copilărie, când îi plăcea să se uite la filme. Era atât de prinsă de poveste, încât a ajuns să își dorească să facă ce făceau oamenii aceia, actorii.
Mai mult decât atât, auzind de școala de actorie de la București, a hotărât din copilărie să meargă acolo. Bineînțeles, Ioana a mărturisit că are niște părinți minunați care au susținut-o tot timpul, ceea ce sfătuiește toți părinții s-o facă.
Despre calitățile necesare unui actor, Ioana a mărturisit că trebuie, în primul rând, să-ți placă actoria foarte mult pentru a face față tuturor provocărilor și obstacolelor. Ea a recunoscut că a avut și momente dificile, mai ales la început. Dar dragostea pentru actorie și satisfacțiile pe care ți le aduce această profesie au învins întotdeauna.
Ce studii sunt necesare pentru a deveni actor
În ceea ce privește studiile necesare pentru un actor, Ioana recomandă UNATC București. Dar există facultăți și în alte orașe, de exemplu Timișoara, Cluj, Iași, Târgu-Mureș, Sibiu, Constanța.
Când era adolescentă, a început să joace într-o trupă de teatru în limba engleză în cadrul liceului la care studia. A participat la festivaluri de teatru în limba engleză și a jucat alături de alți colegi talentați. Aceste trupe de teatru pentru tineri au fost adevărate pepiniere pentru actorii din generația ei.
În prezent au apărut clase speciale de actorie în cadrul liceelor de muzică. Acestea pregătesc elevii pentru o carieră în teatru sau film, iar un adolescent poate să înceapă de acolo. În premieră, Ioana ne-a dezvăluit că teatrul va fi introdus ca materie opțională în școli, chiar de la clasa a 3-a.
Ce îi place cel mai mult în această profesie
„Din experiența mea (16 ani) mi-am dat seama că un spectacol e bun atunci când, imediat după ce se termină, oamenii, paradoxal, stau în tăcere, nu sar să aplaude pentru că nu vor să rupă vraja. Mi s-a întâmplat să experimentez așa ceva și atunci când am fost spectator și atunci când am fost pe scenă. Sunt câteva secunde de suspendare în aer când trecem dintr-o lume în alta. Se spune în meseria asta că trece îngerul pe deasupra atunci când un spectacol e foarte bun, dar se întâmplă și ceva inexplicabil. Se leagă atât de bine lucrurile în seara respectivă încât are așa, o mica aură. E momentul ăla când nu știm unde suntem, suntem în sala de teatru sau suntem încă în lumea aia care tocmai s-a închis. Asta îmi place cel mai mult”, mărturisește artista.
De aceea, Ioana crede că teatrul nu o să dispară, tocmai pentru emoția și conexiunea reală, care ne-a lipsit în ultimul an.
Sfaturi pentru viitori actori
La întrebarea legată de tehnica de memorare, Ioana a făcut apel la modul cum memorai povești când erai copil. O poveste ți se întipărea în minte și în suflet în măsura în care te impresiona. Tot așa, actorii caută în text imagini, emoții care îi impresionează. Însă, de mare ajutor este și partenerul.
În viziunea ei, teatrul este o muncă de echipă, în care depinzi de parteneri, regizor, scenarist, echipa tehnică.
Pe tinerii care doresc să devină actori, Ioana îi sfătuiește să aibă încredere în ei și în ceea ce le place, indiferent de ceea ce li se spune. La fel de importantă este munca, adică restul de 99,99% pe lângă talent.