Tabăra de creație „Vara pe uliță” se încheie. Ce au învățat 500 de copii
Tabăra de creație „Vara pe uliță” a ajuns în anul 2021 la cea de-a 29-a ediție, neîntreruptă. Este cel mai longeviv program de educație muzeală din România, un model de perpetuare a tradiției populare românești. E, în același timp, o marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci încă din anul 2007.
Timp de 4 săptămâni, între 12 iulie și 6 august 2021, copiii participanți s-au bucurat de vacanța de vară, într-un mod în care le va aduce aminte de perioada petrecută la bunici. Aceasta a fost tabăra de creație „Vara pe uliță”.
Ce au făcut copiii în tabăra de creație „Vara pe uliță”
În gospodăriile din muzeu, într-o atmosferă prietenoasă și rustică, cei mici au participat la ateliere meșteșugărești. Ei au învățat de la creatori populari cum să modeleze lutul, să coasă o ie sau să-și confecționeze propriile jucării. Pe lângă toate acestea, copii au avut parte de nenumărate surprize care să le insufle dragostea pentru tradiție și cultură.
Atelierele meșteșugărești au avut loc de luni până vineri, între orele 10.00 și 14.00, cu o pauză recreativă între orele 12.00 și 13.00. Astfel copiii au avut tot timpul la dispoziție să se cunoască și să se împrietenească, formând o comunitate atât de necesară unei dezvoltări armonioase.
Au existat și câteva noutăți și anume: atelierul de prelucrare artistică a pielii, tabăra medievală, atelierul de bricolaj baby.
Cele mai populare ateliere au fost: olărit, modelaj în lut, jucării de lemn, podoabe populare, păpuşi, țesut.
Număr record de participanți
Ateliere de olărit, modelaj, ţesut, icoane pe lemn, icoane pe sticlă, podoabe populare, croit-cusut-brodat, păpuşi, jucării din lemn, pictură pe șevalet, prelucrarea artistică a pielii, sculptură în lemn, bricolaj baby au atras și în acest an copii de toate vârstele. Şi, pentru a II/a ediție, Tabăra Medievală, din săptămâna 2–6 august 2021, coordonată de Andrei Moț și Marcel Sâpcu – APIAM – Lupus Dacus, anul acesta a avut un număr record de participanți, (25 copii), cu vârste între 5 și 14 ani.
Copii au fost inițiați în artele și practicile medievale printr-o serie de ateliere ce acoperă o gamă largă de domenii: atelier de tir cu arcuri tradiționale, atelier de lupte cavalerești, turnirul cavalerilor, atelier de muzică medievală, povești și poezii specifice Evului Mediu, parade în incinta Muzeului Satului, atelier de instrumente membranofone și de percuție (djembe, darbuka, cowbell, jam block, koshi chimes, tobă tradițională, tapan, bongos), atelier de instrumente de suflat (blockflote, fluiere ciobănești, caval, schalmei, tulnic, bucium, cimpoi românesc, cimpoi medieval).
La „Vara pe uliță” au participat: 500 de copii, cu vârste cuprinse între 4 – 15 ani, în 46 ateliere (în medie, 11/săptămână) din care 408 au fost cu plată și 92 de locuri gratuite*.
La revedere, Tabără dragă!
Vineri, 6 august 2021, se încheie Tabăra de creație ”Vara pe uliță”, ediția a 29-a, desfășurată de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” în perioada 12 iulie – 6 august 2021. Ceremonia de încheiere va avea loc între orele 12.00 – 13.00 la Scena Dumitra unde vor performa:
12.00 – 12.30
Moment de balet ”Magazinul de păpuși” – Studioul de Balet pentru Copii și Tineret al Operei Naționale București – Prof. coord. Magdalena Rovinescu 12.30 – 13.00
Moment de muzică medievală susținut de formația ”Lupus Dacus” împreună cu învățăceii de la atelierele de muzică din cadrul Taberei Medievale, ediția a II-a.
Totodată, lucrările copiilor din cadrul atelierelor vor fi expuse la Casa Glod într-o micro-expoziție spre a fi admirate de cei dragi și de publicul vizitator.
Deși Tabăra este la final, din septembrie revenim cu ateliere și proiecte educative noi și de valorificare a timpului liber de calitate petrecut la muzeu, în familie.