Cercetătorii din China au descoperit o nouă specie de rinocer preistoric uriaș, unul dintre cele mai mari mamifere care au trăit pe Pământ. Acest rinocer preistoric era mai înalt decât o girafă și de 4 ori mai greu decât un elefant.
O nouă specie de rinocer preistoric uriaș a fost descoperită în nord-vestul Chinei, anunță cercetătorii din această țară. Este vorba despre un rinocer de patru ori mai solid decât un elefant.
Ce este Paraceratherium linxiaense
Rinocerii din ziua de azi cântăresc între 4000-11000 de kilograme, deci aparțin animalelor din categoria grea. Totuși, sunt mici copii în comparație cu vărul lor preistoric, care rătăcea prin China în urmă cu 26 milioane de ani. Mamiferul uriaș cântărea 21000 de kg, aproape cât 4 elefanți africani. În înălțime putea ajunge până la o înălțime de 7 metri, depășind înălțimea unei girafe din ziua de azi.
Dr. Tao Deng, de la Academia Chineză de Științe, și echipa sa au găsit rămășițele a 2 specimene de rinoceri în zona Linxia din nord-vestul Chinei în 2015.
Craniul uneia din fosile s-a păstrat perfect, cu maxilar și dinți. De la cea de-a doua fosilă s-au păstrat 3 vertebre complete. Cele 2 fosile aparțin unei specii dispărute de rinocer fără corn, Paraceratherium.
Cercetătorii susțin că este cel de-al 6-lea și cel mai mare membru al speciei rinocerilor cunoscut în prezent.
Echipa doctorului Deng a publicat aceste rezultate în 17 iunie 2021 în revista Communications Biology. Cercetătorii susțin că noua specie descoperită prezintă asemănări mari cu rinocerii gigantici care au trăit cândva în zona Pakistanului. Se pare că aceștia au migrat spre Asia de sud în căutarea hranei.
„Migrația animalelor este în directă legătură cu schimbarea climei. Deci, în urmă cu 31 milioane de ani, când Platoul Mongol a devenit foarte uscat, animalele au migrat spre sud”, a declarat pentru CNN Dr Deng.