Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Lupul cu coamă, lupul aproape vegetarian cu picioare de fotomodel
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre lupul cu coamă, lupul omnivor cu picioare de fotomodel. Haideți să aflăm mai multe despre acest animal fascinant din America de Sud.
Animalul de astăzi este unul foarte interesant. Deși pare o combinație ciudată dintre câine și vulpe, el nu este înrudit cu niciuna. Mai degrabă e înrudit cu fotomodelele, la cât de lungi îi sunt picioarele! Și în plus e aproape vegetarian! De fapt, nici măcar nu este un lup, chiar dacă acesta îi este numele. Haideți să aflăm mai multe despre acest animal fascinant.
Trăiește în principal pe teritoriul Braziliei
Lupul cu coamă trăiește în nordul Americii de Sud, în special pe teritoriul Braziliei. Pe vremuri el trăia chiar și pe teritoriul Uruguayului și al Argentinei. În prezent el se regăsește doar într-un număr foarte mic în aceste țări.
Principalele sale zone de activitate sunt pășunile, printre copaci și arbuști, zonele mlăștinoase, marginile pădurilor și albiile râurilor.
Lupul cu coamă are un corp absolut neobișnuit. Picioarele sale lungi și subțiri, parcă de fotomodel, îl fac să atingă o înălțime de până la un metru la nivelul umerilor. Astfel, el poate să vadă deasupra ierburilor înalte.
Blana sa este roșcată, foarte asemănătoare cu cea a vulpii. Partea anterioară a coamei este formată din fire lungi de păr. De aici provine și numele animalului. Lungimea corpului său de la cap la coadă variază între 125 și 132 de centimetri. Coada sa poate avea până la 40 de centimetri.
Se credea că este carnivor
La început se credea despre lupul cu coamă că este un animal carnivor. Totuși, exemplarele din captivitate hrănite exclusiv cu carne s-au îmbolnăvit rapid. Astfel am aflat că lupii cu coamă sunt omnivore la fel ca oamenii. Le plac mult vegetalele.
Printre animalele cu care se hrănesc se numără armadillo, iepurii, rozătoarele și alte animale mici. Pe lângă acestea, dieta lor mai constă din fructe precum banane și guave dar și rădăcini și bulbi.
Din fericire pentru fermieri, dieta lupului cu coamă nu constă din animale domestice. Există însă ocazii în care aceste animale au mai furat câte un miel sau câte un purceluș. Un lucru foarte interesant este că lupul cu coamă vânează asemănător vulpii.
Este un animal nocturn
Lupul cu coamă este un animal predominant nocturn. Asta înseamnă că el își desfășoară activitatea în timpul nopții. Cea mai activă perioadă este la crepuscul, adică în momentul în care Soarele dispare de pe cer.
În timpul zilei lupul cu coamă se odihnește în tufișuri la umbră. Foarte rar exemplare au fost observate să se deplaseze pe distanțe mici. De asemenea, lupii cu coamă sunt animale solitare, adică singuratice. Singurele grupuri ce pot fi observate sunt cele formate dintre un mascul și o femelă. Totuși, ei nu își petrec foarte mult timp împreună.
Își respectă teritoriile între ei
Fiecare lup are un teritoriu de aproximativ 27 de kilometri pătrați. Granițele fiecărui teritoriu sunt respectate cu strictețe. Se pare că lupii cu coamă sunt niște vecini excelenți. Există însă și cazuri de lupi nomazi care străbat marginile teritoriilor în care alți lupi au murit sau au fost capturați.
În captivitate comportamentul lor este diferit. Aici ei devin mai sociali odată ce se stabilește o ierarhie. Perechile de sex opus se înțeleg în continuare mai bine decât cele de același sex. Lupii mănâncă, dorm și se spală împreună.
Femelele intră în călduri o singură dată pe an
Cercetătorii cunosc foarte puține detalii despre cum se reproduc lupii cu coamă. Femelele intră în călduri o singură dată pe an. Perioada de gestație este de aproximativ 65 de zile.
La naștere, un pui are o greutate de 340 – 430 de grame și se dezvoltă destul de rapid. Ei sunt alăptați până la vârsta de 15 săptămâni dar după o lună încep deja să mănânce mâncare regurgitată, adică mestecată deja de părinții lor. Ei ajung la maturitate la vârsta de un an.
Din fericire, lupul cu coamă nu este într-un pericol mare de dispariție. Totuși, defrișările îi afectează habitatul natural. În prezent mai există aproximativ 17.000 de exemplare în sălbăticie.
Curiozități despre lupul cu coamă
Lupul cu coamă este un animal monogam. Asta înseamnă că el are un singur partener toată viața.
El nu seamănă cu niciun alt animal canin în viață.
Lupul cu coamă este cel mai înalt specimen din familia canină.