O vază creată între cele două războaie mondiale, exponatul lunii august la MNaB
O nouă lună înseamnă un nou exponat la Muzeul Național al Banatului (MNaB), Timișoara. În august, vizitatorii muzeului pot admira o vază de cristal creată între cele două războaie mondiale. Ea a ajuns în patrimoniul muzeului în urma unei donații.
Vaza de cristal a fost realizată în Cehoslovacia, țară renumită pentru producția de sticlă. Obiectul de design a fost creat pentru un public rafinat și cu apetență pentru artele decorative. „Această vază de cristal provine din donațiile familiei prof.dr. Horia Vermeșan de obiecte din sticlă și mobilier, care ilustrează gustul burgheziei și aristocrației din Banat în amenajarea interioarelor în perioada 1850 – 1940”, se arată pe pagina de Facebook a muzeului.
Exponatul face parte din Compartimentul de Arte Vizuale, colecția de ceramică – sticlă – metale. Vaza de cristal are o înălțime de 19 cm, un diametru de 13 cm și o culoare în tente mov. Ea poate fi văzută la Bastionul Maria Theresia de pe strada Martin Luther nr. 4. Programul de vizitare este de marți până duminică în intervalul orar 10:00 – 18:00.
Mai multe despre Horia Vermeșan
Horia Vermeșan s-a născut în anul 1945, iar mai multe detalii despre el au oferit chiar reprezentanții muzeului. „Născut în anul 1945 într-o familie de colecționari, prof. dr. Horia Vermeșan, medic ortoped și membru al Academiei de Științe Medicale din România, reprezintă a treia generație de colecționari, descendenți ai protopopului Virgil Musta din Oravița, cu interes pronunțat pentru mobilier, ceasuri, icoane românești și pictură europeană veche, numărându-se printre cei mai avizați colecționari de artă din Timișoara postbelică. Preocupat de promovarea patrimoniului mobil și conservarea memoriei unor artiști contemporani, prof.dr. Horia Vermeșan a editat două cataloage de artă dedicate pictorului Virgil Demetrescu Duval (1930 – 2005) și Alfons Vezoc, violonist și pictor (1934 – 2015)”, se mai arată pe pagina de socializare.
Dicționar
Apetență: tendință a cuiva către ceea ce îi poate satisface nevoile, înclinațiile etc. naturale;
Burghezie: locuitorii de la orașe; populația orașelor, târgoveți; orășenime;
Aristocrație: clasă socială dominantă a nobililor.