Invențiile au schimbat viața oamenilor. Zmeul, o invenție veche de milenii
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre zmeu, jucărie ce a făcut parte din viața fiecărui copil.
Zmeul este una din cele mai vechi invenții. El nu a fost inventat de zeci de ani. Nici măcar de sute. Zmeul a fost inventat cu milenii de ani în urmă. Nu este foarte clar când au fost inventate zmeiele. Mulți cercetători cred că acestea au fost dezvoltate în China. Alte dovezi sugerează că zmeul a fost folosit de culturile din Malaezia, Indonezia și Pacificul de Sud ca instrument de pescuit realizat din materiale naturale precum frunze și trestii.
Cea mai veche relatare scrisă despre zborul zmeului se află în China, în anul 200 î.Hr., scrie kite.org. Acesta este și motivul pentru care chinezii au pretenția de a fi recunoscuți drept inventatori ai zmeului. Generalul chinez Han Hsin din dinastia Han a ridicat un zmeu deasupra zidurilor unui oraș pe care îl ataca pentru a măsura cât de departe ar trebui să ajungă armata sa pentru a trece de apărare.
Evoluția zmeului
Până în secolul al XIII-lea, zmeul s-a răspândit prin intermediul comercianților din China până în Coreea și prin Asia, până în India și Orientul Mijlociu. Fiecare zonă a dezvoltat un stil distinctiv de zmeu. La sfârșitul secolului al XIII-lea, exploratorul european Marco Polo a descris în cartea sa (1295) zmeul. Asta după ce a văzut că negustorii chinezi foloseau zmeul pentru a determina dacă o călătorie va fi prosperă sau nu.
În Europa zmeul s-a răspândit între secolele XIV – XV, fiind menționat de Vasco da Gama, Giovanni Della Porta și William Shakespeare. În secolul al XVIII-lea, zmeiele au continuat să crească în popularitate în rândul copiilor. Cu toate acestea, zmeul era folosit în scopuri științifice de către fizicieni și meteorologi. Printre cei mai renumiți se numără Alexander Wilson și Thomas Melville (U-Glasgow). Ei au realizat primele experimente meteorologice înregistrate cu ajutorul zmeielor în 1749. Mai târziu, în anii 1752 – 1753 Benjamin Franklin (SUA) și De Romas (Franța) au început să efectueze experimente electrice cu ajutorul zmeielor. Abia la sfârșitul anilor 1800, zmeul au fost utilizat în mod regulat pentru observații meteorologice.
Curiozități despre zmeu
Fiind inventat cu așa de mult timp în urmă, de zmeu se leagă multe curiozități, dar și recorduri. Iată câteva dintre ele:
una dintre cele mai ciudate utilizări ale puterii zmeului a fost dezvoltată în 1822 de George Pocock, un învățător din Marea Britanie. Pocock a creat o trăsură trasă de o pereche de zmeie cu vârful arcuit. „Char-volantul” său era capabil să atingă viteze de până la 30 de kilometri pe oră;
folosind o canoe pliabilă și un tren de zmeie inventate de el, Samuel Franklin Cody a traversat, în 1903, Canalul Mânecii de la Calais, Franța, la Dover, în Anglia. Călătoria sa a durat mai puțin de patru ore;
cel mai mare zmeu care a zburat vreodată are o suprafață totală de ridicare de 950 m², conform co.nz;
cea mai mare altitudine la care a fost ridicat un zmeu a fost de 4.422 m.
prima fotografie aeriană realizată de o cameră de luat vederi cu un zmeu a fost făcută în 20 iunie 1888. Arthur Batut a realizat prima fotografie aeriană cu un aparat de fotografiat purtat de un zmeu la Labruguiere, Franța.