Copiii din sectorul 1 pot face sport în curtea școlilor
Copiii şi adolescenţii de până la 18 ani domiciliaţi în Sectorul 1 sau care studiază la școlile de stat de pe raza acestei zone vor avea acces gratuit la curţile şi terenurile de sport în aer liber ale acestora.
Un nou proiect de hotărâre intră pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local al Sectorului 1, marţi, 3 august. Acesta va permite acces gratuit copiilor şi adolescenţilor de până în 18 ani, domiciliaţi în Sectorul 1 sau care studiază la o unitate de învăţământ de stat, la curţile şi terenurile de sport exterioare ale unităţilor de învăţământ aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1, cu condiţia ca aceştia să se încadreze în categoria din care unitatea de învăţământ face parte, respectiv: învăţământ preşcolar, primar şi secundar inferior (I), învăţământ gimnazial, secundar inferior, secundar superior (II) şi învăţământ secundar superior (III).
Care sunt condițiile de acces
Pe terenurile de sport cu acces liber se vor desfăşura numai activităţi sportive, individual, în grup sau pe echipe. În unele unităţi de învăţământ nu există spaţiu pentru amenajarea unui teren de sport. Acolo, accesul se va face pentru activităţi de recreere în spaţiile special amenajate, dacă există, pentru: şah, table, socializare etc.
Sporturile de masă pe echipe – handbal, volei, baschet, fotbal – sunt interzise în unităţile de învăţământ care n-au terenuri de sport. Aceasta pentru a evita distrugerile.
Copilul/grupul de copii cu vârsta de până la 14 ani va fi însoţit obligatoriu de un aparţinător care trebuie să îi supravegheze. În aceste situaţii, aparţinătorul răspunde de acţiunile şi faptele minorilor, potrivit art. 1372-1374 din Codul Civil.
Programul de acces gratuit pe terenurile de sport
În timpul anului şcolar şi în timpul vacanţelor, accesul copiilor la curţile şi terenurile de sport va fi până la ora 20:00 pentru sezonul de iarnă (1 noiembrie – 31 martie). Iar pentru sezonul de vară (01 aprilie – 31 octombrie) accesul este permis până la ora 22:00.
Accesul va începe cu o oră după încheierea orelor de curs, a examenelor, olimpiadelor, concursurilor sau festivităţilor. Bineînțeles, numai după programul de învăţământ obligatoriu, cât şi al celorlalte activităţi desfăşurate de către unitatea de învăţământ.
În zilele de weekend, respectiv în timpul vacanţelor, programul va fi între orele 09:00-13:00 şi 14:00-20:00 pentru sezonul de iarnă. Pentru sezonul de vară accesul se face până la ora 22:00. Excepţie fac zilele cu examene, olimpiade, concursuri sau alte activităţi pe care le desfăşoară unitatea de învăţământ sau autoritatea locală. Acolo unde terenurile de sport / spaţiile de recreere sunt prevăzute cu nocturnă sau instalaţie de iluminat, programul de acces, indiferent de sezon, este până la ora 22:00.
Cazuri pedepsite de lege
Programul de acces va fi afişat într-un loc vizibil din exteriorul incintei de către conducerea unităţii de învăţământ. De asemenea, programul va fi publicat pe paginile reţelelor sociale şi pe paginile web ale fiecărei unităţi de învăţământ în parte. Amenda pentru limitarea accesului este de până la 500 de lei.
Distrugerea dotărilor, echipamentelor şi spaţiilor aparţinând terenurilor de sport şi a spaţiilor de recreere atrage după sine răspunderea celui care a provocat daunele şi implicit consecinţele prevăzute de reglementările legislaţiei în vigoare şi de regulamentele de ordine interioară ale unităţilor de învăţământ în cauză.
Limitarea sau îngrădirea accesului gratuit al utilizatorilor în curţile şi terenurile de sport în aer liber ale unităţilor de învăţământ preuniversitar aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1 constituie contravenţie şi se sancţionează de către Poliţia Locală Sector 1 cu amendă contravenţională cuprinsă între 100 şi 500 de lei.