O meserie care salvează planeta. Ce face un apicultor ne spune Horațiu Christian Pavelescu
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-a permis să își câștige existența Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre o meserie care salvează planeta. Horațiu Christian Pavelescu ne-a explicat mai multe despre fascinanta lume a apiculturii. Iată ce a avut de zis.
Astăzi vorbim despre o meserie care salvează planeta. Fără albine, plantele nu ar putea fi polenizate și nu am avea fructe și legume. Albert Einstein, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință din istorie, spunea că fără albine omenirea ar putea trăi maxim trei ani.
Această meserie are o istorie impresionantă mai ales la noi în țară. Tracii și dacii, adică strămoșii noștri, se ocupau cu creșterea albinelor de la care obțineau miere, ceară și alte produse. Prima mențiune a acestei activități pe teritoriul României a fost din partea lui Herodot în secolul al V-lea î.Hr.
Albinuțele ne ajută să înțelegem natura
Invitatul nostru de astăzi este Horațiu Christian Pavelescu. El de profesie este artist și profesor de arte plastice, apicultura fiind pasiunea sa. Haideți să aflăm împreună ce are să ne împărtășească după toți anii săi de activitate din acest domeniu.
Pentru Christian, apicultura este o activitate recreațională. El ne-a relatat că să lucrezi cu albine este una dintre cele mai frumoase activități pe care le poți face. Albinuțele ne ajută să înțelegem natura mai bine și să ne înțelegem chiar și pe noi. Conform lui Christian, multe lucruri care se regăsesc în felul în care un stup de albine se organizează se regăsesc și în societatea noastră.
Apicultura se învață cel mai bine pe cont propriu
Apicultura este un domeniu care, în general, se pasează dintr-o generație în alta. Există însă și cursuri în cadrul universităților agricole, dar și cursuri private. Totuși, conform lui Christian, cea mai bună metodă de a învăța apicultura este pe cont propriu. Există o mulțime de materiale didactice care să te ajute să înțelegi mai bine acest domeniu. Fiecare informație nouă te aduce tot mai aproape de a înțelege aceste minunate ființe care ne ajută să trăim.
Sunt periculoase albinele?
Cât de periculoasă este apicultura? Cu toții am auzit în repetate rânduri cazuri în care oamenii au fost atacați de albine. Din păcate, din această cauză mulți își formează o părere greșită despre aceste viețuitoare. Albinele atacă doar în momentul în care se simt amenințate. Este și normal să te atace dacă începi să le împungi stupul cu un băț. Și tu ai deveni ostil dacă cineva ar începe să-ți distrugă casa.
Adevărul este că albinele sunt liniștite. De asemenea, acel costum îți asigură protecție împotriva mușcăturilor. Christian recomandă purtarea costumului de fiecare dată când interacționați cu un stup. Nu știi niciodată când un roi de albine se poate simți amenințat.
În cazul în care vezi o albină stând pe o floare nu te panica (chiar și dacă ești alergic). O albină nu te va ataca niciodată fără motiv. După cum poate știți, o albinuță moare după ce înțeapă. Nu și-ar da viața fără rost. Folosește acea ocazie pentru a o admira deoarece ea face o muncă titanică pentru mediu.
O meserie care poate fi obositoare din punct de vedere fizic
Meseria de apicultor este una care poate fi obositoare din punct de vedere fizic. O parte din această meserie reprezintă transportul stupilor. Un stup are în medie 60 de kilograme. De asemenea, în anumite perioade apicultorul trebuie să se trezească la 3 dimineața deoarece lucrul cu albinele este posibil fie în primele ore ale zilei, fie în ultimele.
Totuși, această oboseală nu depășește nivelul de satisfacție pe care îngrijirea albinelor ți-o oferă. Conform lui Christian, apicultura este o meserie care te împlinește. Un alt avantaj mare pe care apicultura ți-l oferă este că te face să petreci foarte mult timp în natură.
Ce trebuie să înțelegeți, însă, este că munca depusă de apicultor nu se compară cu cea depusă de albinuțe. Ele sunt cele care muncesc cu adevărat. Apicultorul este cel care doar le creează oportunitatea de a munci.
Dragostea pentru natură este una dintre cele mai importante calități a unui apicultor
Principala calitate pe care trebuie să o aibă un apicultor este iubirea față de natură. Scopul apiculturii nu este recoltatul de miere, ci îngrijirea albinelor și a naturii. În țările din vestul Europei, apicultorii sunt plătiți din motivul că ajută la polenizarea plantelor. Mierea este doar un bonus.
Sfatul lui Christian pentru viitorii apicultori este să învețe cât mai mult. De asemenea, el este de părere că un apicultor adevărat nu se gândește la câtă miere va obține. Albinele trebuie să fie mereu pe primul loc. Pentru mai multe detalii despre minunata lume a albinelor asigurați-vă că urmăriți interviul video. El conține mult mai multe detalii despre ce înseamnă mai exact să fii apicultor.