Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Uganda, paradisul ornitologilor. Haideți să aflăm mai multe despre țara cu cea mai mare diversitate de păsări din lume.
Uganda este o țară care se află în Africa est-centrală. Ea este de dimensiunea Marii Britanii și este populată de o mulțime de grupuri etnice. Cei unește pe toți aceștia sunt limba engleză și creștinismul.
Populația țării este de 44 de milioane de locuitori iar capitala este Kampala, un oraș cosmopolitan plin de parcuri, bulevarde și care se află la malul Lacului Victoria, cel mai mare lac cu apă dulce din Africa.
Ce scoate, de fapt, Uganda în evidență, pe lângă peisajele minunate și oamenii primitori, sunt păsările. Uganda este paradisul ornitologilor, adică a pasionaților de păsări. Această țară este cea mai bogată țară din lume când vine vorba de numărul de specii de păsări. Mai exact, în Uganda trăiesc peste 1.070 de specii de păsări.
Niciunde în lume nu poți să vezi ce are Uganda de oferit. De-a lungul istoriei, mai multe personalități importante au rămas uimite de bogăția naturală a Ugandei. Sir Frederick Jackson, fostul guvernator al protectoratului Ugandei, era un ornitolog cunoscut. El a descris frumoasa țară drept „un paradis ascuns și o lume de poveste a păsărilor”.
Pe lângă păsări, Uganda mai are de oferit o varietate impresionantă de viețuitoare. Leii și leoparzii trăiesc în mare parte în rezervații naturale și în parcuri naționale. Ei sunt zăriți, uneori, și în afara acestora.
Hipopotamii și crocodilii își fac veacul în aproape toate apele țării. Gorilele de munte, cimpanzeii și elefanții mici de pădure trăiesc doar în vestul țării. Elefanții, bivolii și o specie de antilope specifică Ugandei trăiesc în zona nordică și de vest a țării. Rinocerii negri și girafele trăiesc exclusiv în nord.
Din păcate, aproape toată zona sudică a țării a fost defrișată. Totuși, o parte mare a Ugandei a fost transformată în rezervații și parcuri naturale. Parcul Național Murchison Falls este cel mai mare din țară și are o suprafață de 3.840 de kilometri pătrați.
Istoria Ugandei ca și țară începe relativ recent. Totuși, ea este populată de mii de ani.
Primul explorator a fost Henry Stanley și a ajuns în Uganda în anul 1875. Pe atunci teritoriul era împărțit în patru regate. La scurt timp au început misiunile de convertire religioasă. Atât creștinii cât și protestanții și musulmanii s-au luptat pentru convertirea zonei.
La început, localnicii s-au împotrivit noilor religii. Primul episcop a și fost omorât în anul 1888. Totuși, aceste revolte nu au durat mult. În anul 1888, britanicii au pus stăpânire pe țară. Astfel, viața ugandezilor așa cum o știau avea să se schimbe complet.
Uganda a început să facă parte din protectoratul britanic în 1894. În 1904 a fost introdus bumbacul pe teritoriul țării. Până în anul 1914, paradisul ornitologilor s-a transformat într-un exportator considerabil de bumbac. De asemenea, în anii ’20 a început și exportul de ceai și de cafea.
Tot în această perioadă a început și educarea populației. De ea erau responsabile bisericile. La scurt timp, să știi să citești a devenit ceva destul de comun.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial Uganda a fost folosită pe post de sursă de lemn. Tot atunci au crescut și nemulțumirile în rândul populației. Ei au cerut un număr mai mare de reprezentanți în parlament, lucru pe care l-au și primit.
Uganda și-a câștigat independența pe 9 octombrie 1962. Primul președinte a fost Mutesa, Regele Buganda iar prim-ministrul a fost Milton Obote.
Milton Obote nu era încântat cu ideea să împartă puterea cu Mutesa. Din această cauză el a organizat o lovitură de stat în anul 1966 și a devenit dictator. Dictatura lui nu avea însă să dureze foarte mult. Idi Amin a organizat o altă lovitură de stat în timp ce Obote participa la o întâlnire oficială în Singapore.
Idi Amin a fost unul dintre cei mai duri tirani ai secolului XX. Se crede că în timpul dictaturii sale au fost uciși peste 100.000 de oameni. În acea vreme, în Uganda locuiau aproximativ 70.000 de asiatici. Majoritatea acestora erau oameni de afaceri sau care aveau mici întreprinderi. Amin le-a oferit 90 de zile să părăsească țară, lăsând în urmă tot ce au adunat de-a lungul timpului.
Aceasta a fost doar una dintre deciziile proaste luate de Amin de-a lungul istoriei. Odată cu dispariția asiaticilor din țară, economia Ugandei a căzut. De asemenea, el a decis să invadeze Tanzania pe 30 octombrie 1978. Atacul s-a transformat rapid într-un dezastru total. La scurt timp, Tanzanienii i-au invadat pe ugandezi iar Amin a fost nevoit să fugă.
Din păcate pentru mulți, Amin nu a fost niciodată judecat pentru crimele sale. După ce a părăsit țara, el a dus o viață liniștită până la moartea sa din 2003.
La scurt timp după plecarea lui Amin, Obote a simțit că este din nou rândul său să fie dictator. El a instaurat un nou regim la fel de violent față de populație. Totuși, Armata Rezistenței Naționale, o organizație de rebeli, cucerea din ce în ce mai mult teritoriu. În anul 1986 ei au ajuns în capitala țării unde au preluat puterea.
Începând cu anii ’90, economia Ugandei a început să prospere. Mulți asiatici care au emigrat în Marea Britanie s-au întors în țară.
În prezent Uganda este o țară agricolă. Principalul ei export este cafeaua. Experții sunt de părere că țara crește constant și se îndreaptă către un viitor prosper.
Ugandezii iubesc să petreacă. În special în zona rurală există o mulțime de festivaluri și ritualuri care au loc de-a lungul întregului an. Fie că este vorba despre nunți, nașteri, botezuri sau alte adunări de familie, ugandezii profită de orice ocazie pentru a se distra. De asemenea, ei sărbătoresc atât sărbătorile creștine cât și cele musulmane.
Muzica tradițională ugandeză folosește instrumente precum lira și marimba (un fel de xilofon). Oamenii iubesc atât muzica tradițională cât și cea străină. Una dintre cele mai renumite trupe ugandeze este Afrigo Band, care îmbină muzica tradițională cu cea pop.
Sportul este o altă activitate îndrăgită în paradisul ornitologilor. În Kampala se află unul dintre cele mai mari stadioane din toată Africa. Boxul și wrestlingul sunt alte sporturi foarte populare. Primul medaliat cu aur la Jocurile Olimpice a fost John Akii-Bua care a participat la cursele de 400 de metri garduri în anul 1972 la München.
Sursă foto: pixabay.com