Romanian Chamber Orchestra face turneu cu două piese în premieră absolută
Anul acesta, Romanian Chamber Orchestra face turneu cu două piese în premieră absolută. Ele au fost compuse de doi tineri talentați și anume Oana Vardianu și Alin Constantin Chelărescu.
Cei doi sunt câștigătorii apelului „Call for Scores” (Apel pentru lucrări) lansat cu ocazia celei de-a treia ediție a proiectului. Lucrările scrise de cei doi se numesc GENESIS și PANICANDEMICA și fac parte din programul în care se regăsesc lucrări ale unor compozitori emblematici. Îi amintim aici pe Béla Bartók, George Enescu și W. A. Mozart.
Concertele din acest an vor avea loc la Timișoara în data de 17 august la Opera Română, pe 19 august la Ateneul Român din București în cadrul Festivalului Internațional „Vara Magică” și în data de 20 august la Sibiu în Piața Mare în cadrul Festivalului Internațional de Teatru. Toate concertele vor avea loc începând cu ora 19:30 și vor avea o durată de 70 de minute.
Programul turneului Romanian Chamber Orchestra 2021 cuprinde următoarele lucrări: Dansuri populare românești de Béla Bartók, Intermezzi op. 12 de George Enescu, Simfonia nr. 40 de W. A. Mozart și cele două lucrări în premieră absolută ale celor doi tineri.
Despre GENESIS și PANICANDEMICA
Lucrarea GENESIS de Oana Vardianu, studentă în anul al II-lea la Universitatea Națională de Muzică din București, formează o comunicare permanentă între trecut și prezent, sugerând devotamentul pe care oamenii, printre care și compozitorii George Enescu și Béla Bartók, îl pot dărui muzicii tradiționale.
PANICANDEMICA de Alin Constantin Chelărescu, masterand în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, pune la încercare condiția umană prin prisma unei călătorii cu mai multe destinații neașteptate. Tema călătoriei reprezintă vremurile pandemice care l-au aruncat pe om în fața unor provocări imprevizibile.
Programul turneului din acest an a fost gândit în jurul a două elemente. Comemorarea a 140 de ani de la nașterea compozitorilor George Enescu și Béla Bartók, și a trăirilor avute pe timpul pandemiei. Ansamblul Romanian Chamber Orchestra îi are în componența sa pe unii din cei mai valoroși muzicieni români care activează în orchestre de renume din străinătate și din țară. Este dirijat de maestrul Cristian Măcelaru, unul dintre cei apreciați dirijori pe plan mondial, dirijor principal al „WDR Sinfonieorchester Köln” și Director Muzical al Orchestrei Naționale a Franței.
Promotorul proiectului Romanian Chamber Orchestra este Asociația Trib’Art (Tribul Artistic) din Timișoara. Asociația implementează manifestări cultural – artistice la un nivel înalt, cu impact național și internațional.