Înarmată cu 1000 de cărți putere, cu megafon și pictată pe toate fețele, Biblioteca mobilă a pornit să cucerească cititori la sate. The BookTruck, cum i se mai spune, este al 17-lea proiect al Asociației ZI de BINE împreună cu Victor Miron.
În 26 iulie, Biblioteca mobilă, The BookTruck, a pornit prin satele clujene, începând cu Vechea, Bonțida, Rediu și Mărișel.
Va duce în principal cărți pentru cei mai tineri, dar nu vor lipsi nici cele adresate celor mai în vârstă. Cititorii vor putea să împrumute cărți, dar vor putea beneficia și de ateliere de tot felul. În plus, The BookTruck nu va duce doar cărți, ci și o bibliotecă vie.
Cine este Victor Miron
Victor Miron este fondatorul proiectului „Cărţile pe faţă” și iniţiatorul a peste 20 de proiecte culturale de încurajare a cititului. Miron își dorește să promoveze cititul în moduri cât mai ieșite din comun, tocmai pentru a demonstra că lectura dezvoltă creativitatea.
A pornit acest demers în anul 2014, încurajând oamenii să citească în spaţii publice (parcuri, mijloace de transport în comun, grădini, reţele de socializare), transformând astfel oameni obișnuiţi în ambasadori ai lecturii.
Printre proiectele sale de succes se numără: „Promovăm cititul”, „ne dăm Cărţile pe faţă”, „Citești în autobus și călătorești gratuit”. La ele se adugă: „Intrare gratuită la Grădina Botanică dacă ai o carte la tine”, „Căsuţe de cărţi în parc”, „Premiul special pentru Cititorul anului”, „ProvoCARTE”, „Marșul lecturii”, „Clubul de lectură Vocea Cititorului” etc. Comunitatea „Cărţile pe faţă” numără peste 100.000 de membri cititori.
Ce este poiectul BookTruck
O zi obișnuită începe cu plimbarea BookTruck-ului prin localitate, anunțându-și sosirea prin megafon. Apoi mașina este parcată undeva iar copii, și nu numai ei, vin să împrumute cărți. Pe lângă aceste cărți, organizatorii doresc să aducă ateliere de scris, foto, sau altele, și o așa-zisă „bibliotecă vie”. Ultima reprezintă, de fapt, oameni de diverse profesii care povestesc tinerilor despre ce înseamnă să fii medic, mecanic, IT-ist, arhitect.
Cărțile sunt, în majoritate, donații de la oameni, tipărite după 2000, de toate felurile, povești, aventură, atlase, culegeri, dicționare. În principal, ele sunt destinate copiilor, dar există cărți pentru toată lumea.
Oamenii pot împrumuta 4 cărți pentru o lună, returnându-le într-o cutie amplasată într-un loc public din sat, cum ar fi magazinul satului. Ei vor putea să comunice și ce alte titluri ar vrea să poată împrumuta din BookTruck.
În fiecare sat biblioteca mobilă se va afla într-un loc central și ușor accesibil, în curtea școlii, lângă căminul cultural.
De ce The BookTruck
Vasile Miron mărturisea că idea i-a venit în pandemie, când stătea acasă la părinți, în satul Vechea. Atunci a văzut cum soseau diferite mașini care anunțau la megafon ce marfă au de vânzare. În plus, el a observat că oamenii nu au acces la o bibliotecă funcțională, nici măcar în cele mai mari comune. De aici până la actualul BookTruck nu a mai fost decât o problemă de organizare cu ajutorul comunității care a fost foarte receptivă și entuziasmată.
El spune că doresc să ajungă în fiecare zi într-un alt sat, unde să revină peste o săptămână.
Deja visează la un al doilea, chiar al treilea BookTruck pentru a avea acces la câți mai mulți tineri din cât mai multe localități.
Asociația ZI de BINE
Dar totul ar fi rămas un vis frumos fără ajutorul Asociației ZI de BINE, care își propune câte un proiect în fiecare lună. The BookTruck a fost proiectul lor din luna iulie 2021, o mare realizare, mai ales că e vacanță și traversăm o perioadă dificilă. Asociația a făcut multe alte proiecte, 17 cu acesta, și continuă să ne uimească cu inventivitatea și eficiența lor.