Mai mulți copii vor beneficia de programul „Domestos susține igiena în școli”
Programul „Domestos susține igiena în școli” continuă. Mai mulți copii vor beneficia de o toaletă așa cum ar trebui ea să fie în secolul în care trăim. De asemenea, alți copii vor beneficia de produse de igienă ce n-ar trebui să lipsească din nicio unitate de învățământ.
Campania inițiată de Domestos și Crucea Roșie a ajuns la cea de-a șasea etapă, în cadrul căreia a fost selectată o nouă unitate de învățământ. Grădinița cu program normal Nr. 1, din satul Slobozia Blăneasa, comuna Negrilești, județul Galați va avea o toaletă modernă. În prezent toaleta se află în curte și este într-o stare avansată de degradare. Momentan 20 de copii învață la această grădiniță, însă dezvoltarea localității face ca numărul să fie în continuă creștere.
„Susținem în continuare cu ardoare igiena în școli, pe care o considerăm esențială în orice situație și absolut vitală în contextul pandemiei pe care o trăim. Orice copil merită să aibă acces la toalete decente la școală sau grădiniță, pe care să le folosească fără teamă și fără riscul de a se îmbolnăvi. Faptul că România este deficitară la capitolul igienă și departe de normalitatea la care tânjim, ne motivează să fim perseverenți. Și să luptăm alături de partenerii noștri pentru siguranța celor mici. Fiecare toaletă modernă și curată este o realizare de care ne bucurăm. Și un pas către un viitor sigur pentru elevii din țara noastră”, a declarat Camelia Pop. Ea este Brand Manager Domestos & Savo Unilever South Central Europe.
Pe lângă această grădiniță, alte 25 de unități de învățământ vor primi produse de igienă pentru menținerea curățeniei și igienizării toaletelor. Ele sunt din județele Alba, Arad, Brașov, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Iași, Mureș, Olt, Prahova, Timiș, Vâlcea și Vaslui.
Semnal de alarmă
Directorul General al Crucii Roșii Române, Ioan Silviu Lefter, consideră că lipsa toaletelor igienice în unitățile de învățământ este un semnal de alarmă. „Nicio unitate de învățământ nu ar trebui să se afle în imposibilitatea de a asigura copiilor condițiile minime necesare unei dezvoltări sănătoase, iar lipsa toaletelor igienice în școli și grădinițe este un semnal de alarmă care ar trebui să ne unească pe toți într-un demers comun, pentru ca lucrurile să intre pe făgașul normalității”, a declarat Ioan Silviu Lefter, Directorul General al Crucii Roșii Române, partener principal în campanie.
Nu este o noutate că în România mii de copii sunt nevoiți să facă față zilnic condițiilor precare de igienă din școli și grădinițe. Toaletele sunt deteriorate, neigienizate, iar în unele situații nici măcar nu se află în interiorul unității școlare, ci în curte. Acolo accesul celor mici este dificil și nesigur. Ba chiar periculos, în caz de condiții meteo nefavorabile.
Această mare problemă a făcut ca în 2015 să ia naștere campania „Domestos susține igiena în școli”. Până acum peste 70.000 de elevi au beneficiat de condiții mai bune de igienă în școli. Domestos a donat peste 180.000 de euro pentru construirea de toalete acolo unde erau în curte și pentru renovarea celor existente. De asemenea, s-a investit și în produse de igienizare, curățenie și dezinfectare.
Cum putem ajuta
Fiecare dintre noi se poate alătura acestei inițiative. Cei care cunosc o școală care are nevoie de construirea unei toalete, de renovarea ei sau de produse de curățenie și igienizare, o pot înscrie pe site-ul https://www.domestos.com/ro/dreptul-la-toalete.html. Cei mici nu trebuie să fie nevoiți să suporte frigul, mizeria sau teama atunci când vor să meargă la toaletă.
Cei care doresc să contribuie la această cauză o pot face printr-o donație pe www.crucearosie.ro. Persoanele fizice și juridice dispuse să se implice în campanie pot face donații direct pe www.crucearosie.ro. Donații se pot face și în contul RO61BRDE410SV36413364100, deschis la BRD Agenția Piața Romană.
Anul trecut ȘTIRI PENTRU COPII a realizat un interviu cu Camelia Pop, brand manager Domestos & Savo South Central Europe. Ea ne-a spus mai multe despre această campanie și cum a luat naștere proiectul. Întregul interviu este disponibil aici.