Locuri de poveste din România: Muntele sacru al dacilor
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
De-a lungul timpului specialiștii au încercat să descopere care ar fi muntele sacru al dacilor. Unele cercetări arată că ar fi vârful Gugu, din Munții Godeanu. Acest vârf ascunde însă, mistere. Mulți turiști spun că au văzut cum vârful a dispărut. Alții zic că au surprins un soi de explozii de lumină țâșnind din munte. Vârful Gugu are 2.291 m și este, conform evz.ro, cel mai înalt vârf din Munții Godeanu.
Victor Kernbach, specialist în mitologie și scriitor, a vorbit despre acest munte în lucrarea sa „Enigmele miturilor astrale”. Acesta a susținut că vârful Gugu ar fi centrul unuia dintre punctele energetice esențiale ale Planetei. Și Jules Verne a vorbit despre muntele nostru, în romanul „Castelul din Carpați”.
Traseul până la acest munte misterios este foarte, foarte lung. De o zi. Se pleacă din zona Câmpușel, către izvoarele Jiului de Vest, iar de acolo se urcă panta spre Șaua Paltinul, vârful Paltinul, către Platoul Borăscu și apoi către vârful Gugu.
Legende și povești legate de munte
De muntele Gugu se leagă multe povești, mistere și legende. Una din legendele care se leagă de acest munte spune că aici ar fi trăit Zamolxe, zeul suprem al dacilor. Din acest motiv oamenii consideră că muntele este sfânt. De asemenea, se zice că în aceste locuri Decebal și-a ascuns o mare parte din comoară. Oamenii locului povestesc în șoaptă că la anumite ore muntele se face nevăzut.
Totodată, unii turiști au povestit cum, în vârful muntelui, aparatele de fotografiat și camerele de filmat nu au înregistrat nimic în anumite momente. Alte studii arată că muntele sacru al dacilor ar fi din Peninsula Iberică și până-n Munții Caucaz, în nordul Bulgariei sau în Munții Dobrogei.