Tom Daley și-a împlinit visul din copilărie de a deveni campion olimpic
„Doresc să ajung la Olimpiadă și să iau medalia de aur”, declara pentru BBC Tom Daley în 2005, la doar 11 ani.
Șaisprezece ani mai târziu, Tom și-a împlinit visul. El și Matty Lee au câștigat titlul olimpic la sărituri sincron de la 10 metri.
După 16 ani, Tom și-a împlinit visul de a lua medalia de aur la Olimpiadă. El și Matty Lee au câștigat titlul olimpic la sărituri sincron de la 10 metri. În timpul ceremoniei de premiere tânărul a lăcrimat, copleșit de emoție pentru marea sa realizare. Dar și pentru drumul care l-a adus pe podium.
Tom și-a împlinit visul depășind toate obstacolele
De mic copil era batjocorit la școală. În adolescență și-a pierdut tatăl în vârstă de numai 40 de ani. A trăit cu teamă până în 2013, când și-a declarat orientarea sexuală.
Acum, la vârsta maturității, Daley este cel mai premiat săritor în apă, dar faima sa depășește sportul. El a devenit unul dintre cei mai cunoscuți atleți gay, un model pentru cei din comunitatea LGBTQ+. La 27 de ani, el însuși tată, este impresionat de „concentrarea și obsesia” de care a dat dovadă în copilărie.
„Am crezut că voi câștiga o medalie la Olimpiada de la Rio, dar a rezultat exact opusul. Mi se părea sfârșitul lumii”.
Tokyo, a patra Olimpiadă la care participă, reprezenta ultima sa șansă la podium.
„Fiul meu avea nevoie să mă vadă câștigând o medalie de aur și este un sentiment minunat că a putut să o facă, chiar dacă doar la televizor”, declară Tom.
Cum a început povestea lui Tom
Daley a trăit întotdeauna cu gândul la Olimpiadă. Își amintește cum, la 11 ani, îi privea pe atleții britanici câștigând argintul la sărituri 10 metri platformă sincron la Atena în 2004.
După 4 ani, Daley se califica pentru Olimpiada de la Beijing (2008) la doar 13 ani.
Între timp, însă, avea dificultăți la școală pentru că unii oameni îl invidiau. A schimbat școala, iar la 15 ani a devenit dublu campion mondial la sărituri. Alături de el s-a aflat tot timpul tatăl său, care i-a declarat atunci că e cel mai mândru părinte.
Din nefericire, în 2006 tatăl lui a fost diagnosticat cu tumoare cerebrală. În 2011, cu 14 luni înainte de Olimpiada de la Londra, a decedat. Chiar și în ultimele sale zile era îngrijorat doar de calificări și participarea la Olimpiadă.
Deși trecut printr-o experiență dramatică, Daley a câștigat medalia de bronz. În perioada următoare a renunțat la sărituri, a fost copleșit de emoții și a trebuit să consulte un terapeut.
Revenirea lui Tom
La 19 ani, în 2013, a revenit la Campionatele Mondiale de la Barcelona, unde a terminat pe locul 6. Apoi a făcut călătoria la Los Angeles, care i-a schimbat viața. Acolo l-a întâlnit pe viitorul lui soț, producătorul și scenaristul premiat cu Oscar, Dustin Lance Black.
Având susținerea sa, în 2013 a ieșit public și și-a declarat orientarea sexuală. A urmat plecarea la Londra, un nou antrenor și medaliile au început să apară: aur la Glasgow în 2014, bronz la Campionatul Mondial în 2015.
Când colegii lui de echipă, Jack Laurie și Chris Mears, au devenit primii campioni olimpici britanici, și-a amintit că acesta era și visul lui.
Deși a stabilit un nou record olimpic în calificări, nu a reușit să intre în finală. A promis să revină la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Activismul lui Tom Daley
Inspirat de activismul soțului său în campaniile LGBTQ+, Daley a cerut Commonwealth-ului să accepte homosexualitatea. El a arătat că în 37 de țări (din 53) era ilegal pentru sportivii olimpici să fie într-o relație cu cineva de același sex.
A avut curajul să declare că „homophobia este foarte mare în sport”.
În 2016, bolnav de pneumonie, credea că este la sfârșitul carierei. Dar apariția fiului său l-a readus la forma cea mai bună. Campion european de 5 ori, multiplu medaliat, Daley face yoga pentru a putea să se mențină în topul celor mai buni sportivi ai lumii .
Tom și-a împlinit visul
Astfel, a ajuns la Tokyo, după cum singur mărturisește, „mai puternic mental” decât oricând în cariera sa. După ce i-a văzut evoluând pe favoriți, sportivii chinezi, a știut că nu au fost destul de buni pentru aurul olimpic. El și colegul său, Matty Lee, au dat totul și au reușit să devină noii campioni olimpici la sărituri.
Victoria lor a reprezentat pentru Daley mai mult decât o medalie. A fost finalul unei călătorii începută cu tatăl său în urmă cu 20 de ani. Dar a fost și un semnal despre importanța incluziunii sociale și depășirea adversității.
„Când eram copil mă simțeam diferit și singur. Simțeam că nu voi fi nimic niciodată pentru că societatea nu dorea să fiu cel care eram”.
„Nu contează cine ești și de unde vii, poți să devii campion olimpic. Pentru că eu am făcut-o”, spune campionul olimpic Tom Daley.
Dicționar
LGBTQ+: este o prescurtare care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală, transsexuală, transgen, queer.
Incluziunea sociala: un ansamblu de măsuri care fac parte din domeniul protecției sociale, al ocupării forței de muncă, al sănătății, securității și culturii, care asigură participarea activă a tuturor categoriilor de persoane în toate domeniile.