Școala de Vară. Inițiativa dedicată copiilor din mediul rural
World Vision România va organiza în acest an Școala de Vară, o inițiativă dedicată copiilor din mediul rural. Participanții vor avea șansa să participe la activități educative, dar și la diferite evenimente, tabere și excursii. Scopul proiectului este de a le oferi copiilor de la sat o copilărie adevărată de care, din păcate, nu au parte. Aflați în continuare mai multe detalii despre activitățile la care vor participa cei mici.
Perioada verii reprezintă un motiv de fericire pentru copii. Ei sunt liberi și au tot timpul să se joace și să se distreze cât este ziua de lungă. Nimeni nu poate să-i oprească să-și trăiască liniștiți copilăria, nu?
Acest lucru, deși este valabil pentru copiii de la oraș, pentru cei din mediul rural nu poate fi mai departe de adevăr. Conform unui studiu World Vision România, 8 din 10 copii din mediul rural muncesc în gospodărie sau în afara ei pe întreaga perioadă a verii. Mulți dintre ei nu au experimentat niciodată cum este să mergi într-o vacanță sau să părăsești comunitatea unde trăiesc.
Perioada verii este, de asemenea, o perioadă în care se instalează pierderi de învățare. Acest fenomen este valabil în toate țările și mediile sociale. Din această cauză, în acest an World Vision România organizează Școala de Vară pentru peste 10.000 de copii și adolescenți.
Tinerii vor participa la o serie de activități educative formale și nonformale
Această inițiativă presupune o serie activități educative, atât formale cât și nonformale, care combină învățarea cu joaca. Practic, Școala de Vară nu are doar rolul de a-i ajuta pe tineri să recupereze materia pierdută. Ea va reprezenta o componentă importantă de petrecere a timpului liber și de dezvoltare de abilități de viață independentă. Cei mici vor participa la excursii, drumeții, tabere, ateliere practice, exerciții interactive, dezbateri, jocuri (de rol și nu numai), ateliere tematice orientate spre dezvoltarea abilităților de viață, de orientare în carieră, activități pentru dezvoltarea competențelor digitale, concursuri de creație, concursuri sportive, cercuri de arte, activități recreative în aer liber sau acțiuni de voluntariat precum campanii de ecologizare.
Sloganul Școlii de Vară din acest an va fi „O vară de povestit”. În prezent se derulează o campanie de strângere de fonduri care este deschisă pentru toți cei ce doresc să ajute. Dacă și tu ești unul dintre ei, donațiile online pot fi făcute accesând acest link. De asemenea, ele pot fi făcute și telefonic pentru SMS cu textul SPERANTA la numărul 8864. Suma donației prin SMS este în valoare de patru euro.
Copiii din mediul rural au acces la mai puține materiale educative
Din păcate, în România există diferențe enorme între mediul rural și cel urban când vine vorba de accesul la resurse educaționale. Aproximativ 40% dintre părinții din mediul rural cumpără mai puține rechizite și cărți pentru copii. Motivele sunt, de cele mai multe ori, economice, părinții neavând resursele financiare să-i echipeze corespunzător pe cei mici. Faptul că bibliotecile școlare și cele publice sunt subfinanțate nu îmbunătățește situația. De asemenea, România are cea mai mică rată din Europa când vine vorba de participarea la activități culturale. Sub 30% din populație cu vârsta de peste 16 ani a participat în ultimele 12 luni la un astfel de eveniment.
„Școala de Vară este o inițiativă care răspunde unei nevoi universale a copiilor și se adresează elevilor de toate vârstele, de la clasa I până la a XII-a, care participă la programele noastre. Pentru cei 10.000 de copii care în aceste luni vor merge la Școala de Vară a Fundației World Vision, vor fi singurele zile în care se vor simți cu adevărat în vacanță. Unii dintre ei vor recupera materia pierdută, un pas obligatoriu pentru a nu rămâne în urmă și a merge mai departe la școală. Alții vor afla ce știu și pot să facă și își vor descoperi pasiuni nebănuite. Pentru toți, Școala de Vară înseamnă o șansă.”, explică Mihaela Nabăr, director executiv al Fundației World Vision România.