PRIN LUMEA MODEI. Dacă nu se îmbolnăvea grav, Christian Dior nu ar fi ajuns designer de modă
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite și nici nu ar trebui să aibă. La începutul secolului XX, creatori de modă astăzi legendari, precum Christian Dior și Coco Chanel au pus bazele marilor case de modă. Au fost primii care au avut creații vestimentare exclusiviste și imaginau tendințe pentru fiecare sezon. În anii 1960-1970, moda dedicată adolescenților a început să fie pe valul ascendent transformându-se în industria vestimentară din prezent, industrie care este o afacere de miliarde la nivel global. Începem noua rubrică cu începutul. Christian Dior nu ar fi ajuns unul dintre cei mai cunoscuți designeri de modă dacă nu se îmbolnăvea de TBC.
Protagonistul articolului de astăzi s-a născut în 21 ianuarie 1905 la Granville. Tatăl său era un simplu industriaș, Maurice Dior. Pe când avea doar cinci ani, Christian s-a mutat alături de familie la Paris unde a început cursurile la Lycée Gerson. De mic el a fost interesat de orice se întâmpla în jurul său, mai puțin de școală. Christian era fascinat de artă și de artiști. Aproape că a renunțat la studii pentru a se dedica complet acestui domeniu.
După terminarea studiilor, alături de prietenul său Jacques Bonjean, Christian a deschis o galerie de artă. Această decizie s-a dovedit a fi una inspirată. După doar câțiva ani, ei au început să tranzacționeze și să expună lucrări de la artiști extrem de cunoscuți ai vremii precum Salvador Dali, Christian Berard și Jean Cocteau.
S-a îmbolnăvit de tuberculoză la 25 de ani
Din păcate, la vârsta de 25 de ani, Christian Dior s-a îmbolnăvit de tuberculoză, o boală foarte gravă care afectează plămânii. Timp de un an de zile el a fost nevoit să se retragă în Insulele Baleare pentru a se recupera. Posibil ca această îmbolnăvire să fi fost o binecuvântare deghizată într-un blestem. În perioada petrecută pe insule, Dior și-a dat seama că el la rândul lui vrea să devină un creator.
Lovit de inspirație, el a început să deseneze. În secunda în care s-a întors la Paris, el a căutat să-și vândă schițele de haine revistelor de modă și croitorilor. Din păcate, toate încercările sale nu au avut succes. Totuși, destinul a fost de partea lui. Lucien Lelong l-a descoperit și l-a introdus în lumea modei și în profesia de couturier, adică de designer vestimentar de top.
Astfel Christian Dior a început să lucreze pentru Lelong. El era responsabil să îmbrace soțiile ofițerilor naziști alături de alți designeri cunoscuți precum Nina Ricci și Jeanne Lanvin. În același timp, sora lui Christian, Catherine, activa în Rezistența Franceză. Ea a și fost capturată de către Gestapo, adică de poliția secretă nazistă, în anul 1944. Din fericire ea s-a întors cu bine acasă un an mai târziu. Christian a decis să marcheze momentul lansând în cinstea ei primul său parfum: Miss Dior.
Cariera lui a s-a lansat cu adevărat după război
Cariera lui Christian Dior avea să se lanseze cu adevărat abia după sfârșitul războiului. Casa Dior prindea din ce în ce mai mult contur și devenea tot mai apreciată de public. Christian considera că moda din acea vreme era „oribilă” și că el trebuie să fie cel care o salvează.
Christian Dior a fost cel care a sugerat întoarcerea la silueta feminină. „Tocmai ieșeam dintr-o perioadă lovită de sărăcie, zgârcită, obsedată de carnetele de rații și cupoane pentru haine. Era natural ca propriile mele creații să ia forma unei reacții împotriva acestei morți a imaginației.
În decembrie 1946, ca rezultat al uniformelor din timpul războiului, femeile încă arătau și se îmbrăcau ca niște amazoane. Dar eu am creat haine pentru femei gingașe și delicate ca o floare, haine cu umeri rotunjiți, busturi pline, feminine, și talii suple deasupra unor fuste ample, enorme”, a relatat designerul într-un interviu acordat în acele vremuri.
Ce spunea Dior era literă de lege
Începând cu anul 1947, Dior a dat tonul în tot ce însemna tendințe generale de modă. În anul 1954 el a propus un nou stil. Este vorba despre „Linia H”, adică așa-numitul Flat look. Acest stil era format din linii drepte, ușor masculine și haine mai strânse pe trup. Christian își câștigase deja de mult titlul de „monarhul haute couture”. Tot ce spunea el era literă de lege. Nimeni nu îndrăznea să nu fie de acord cu el.
Brandul Dior a devenit din ce în ce mai popular. În anul 1953, el ajunsese să valoreze 17 milioane de dolari. Această sumă este echivalentul a 166 de milioane de dolari în zilele noastre.
Din păcate, Christian Dior s-a stins timpuriu din viață, la doar 52 de ani, în anul 1957. Motivul a fost un infarct. Totuși, în urma lui a rămas un imperiu al modei, imperiu care încă este în top chiar și în zilele noastre.