Metoda inedită prin care copiii dintr-un sat au fost învățați să recicleze. Ce sunt CIUGUbanii
Cu toții știm, sau ar trebui să știm, cât de important este să reciclăm corect. De asemenea, este foarte important să avem grijă de mediul înconjurător și să nu aruncăm gunoaie pe stradă. Copiii dintr-un sat au fost învățați să recicleze corect, iar în schimb primesc monede virtuale.
Ciugud este prima comunitate care are o monedă virtuală. Au numit-o CIUGUban. Ea este folosită, în primă fază, pentru a recompensa cetățenii, în special copiii, să recicleze corect. Proiectul presupune montarea unui robot, pe nume Verzulică, care locuiește în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud. Verzulică primește sticle, pet-uri și doze de aluminiu, iar la schimb oferă CIUGUbani.
Copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.
„Protejarea mediului înconjurător este extrem de importantă pentru satele noastre. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea naturii și în reducerea poluării. Din păcate, ambalajele de aluminiu, plastic și sticlă ajung acum în râuri și în natură. România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la reciclare, iar acest lucru înseamnă penalități plătite de țara noastră pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu. În contextul în care așteptăm legea returnării garanției, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetățeni ai Ciugudului. E important pentru copiii noștri să învețe să recicleze și să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moștenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.
Noi roboței Verzulică
României nu i-ar strica mai mulți roboței ca Verzulică. Țara noastră stă cam prost la capitolul protejarea naturii, iar astfel de stații de colectare selectivă ar fi utile. Comuna Ciugud urmărește să monteze astfel de stații și în alte zone ale comunei. Cetățenii ar putea primi la schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele din sat care vor intra în program. De asemenea, echipa primăriei se gândește să convertească aceste monede în reduceri de taxe și impozite.
Proiectul a fost posibil cu ajutorul companiei Envipco. „Ne bucură colaborarea cu administrația locală din Ciugud, pentru ca împreună să oferim resursele necesare astfel încât cetățenii să trăiască într-un mediu mai curat. Implicarea copiilor în acest proiect este deosebit de importantă. Numai un prezent implicat duce la un viitor mai curat. Aparatele RVM ENVIPCO sunt de înaltă calitate, simplu de integrat în orice spațiu, ușor de folosit de către utilizatori, oferind o experiență plăcută în selectarea și colectarea ambalajelor de unică folosință. Avem convingerea că printr-un parteneriat de lungă durată între administrațiile locale și compania noastră, România va face un pas important în față în ceea ce privește colectarea selectivă și implicit, grija pentru mediul înconjurător”, a declarat Bogdan Purcherea, directorul general Envipco România.