Locuri de poveste din România: Castelul regal de la Lăpușna
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Cândva prin luna mai vă vorbeam, la aceeași rubrică, despre Valea Gurghiului. Acolo am amintit și câteva atracții ale zonei, printre care se număra și Castelul regal de la Lăpușna. Ei bine, despre el vom vorbi, mai în detaliu, azi. Articolul despre Valea Gurghiului vă așteaptă să-l citiți aici. Castelul a fost unul de vânătoare și este situat în Munții Gurghiului, în comuna Ibănești, satul Lăpușna, județul Mureș. Construcția lui a început undeva prin anii 1925 – 1926 și a fost finalizată în 1933. I-a aparținut regelui Ferdinand, care a murit până să fie gata, iar apoi a rămas moștenire regilor Carol al II-lea și Mihai I.
Și voi puteți deveni prinți și prințese pentru câteva zile
În prezent castelul este proprietate privată. Proprietarii l-au restaurat și îl întrețin în permanență. Ba mai mult, castelul a devenit un hotel. Practic, pentru câteva zile de cazare vă puteți simți cu adevărat prinți și prințese, iar părinții voștri regi și regine.
„În prezent, odăile care au aparținut pe vremuri regilor, reginelor, nobililor și politicienilor de seamă sunt oferite spre cazare turiștilor. Castelul dispune de 40 de locuri de cazare, din care 16 sunt repartizate în 8 camere cu pat dublu și baie proprie, clasificate la 3***, iar celelalte 24 de locuri sunt repartizate în 13 camere de 2**. De asemenea, vă așteaptă o sală de jocuri, unde aveți onoarea să încercați masa de biliard și cele două mese de șah la care șefii de stat s-au delectat”, se arată pe site-ul Grand Hotel.
Felul în care este construit castelul se aseamănă foarte mult cu construcția Castelului Peleș din Sinaia. Elementele decorative care se regăsesc în interior sunt făcute manual, pe comandă. Decorațiunile au fost conservate și au avut parte de o îngrijire atentă pentru a păstra stilul care definește perioada în care castelul a fost locuit de monarhi.
Dicționar
A restaura: a repara, a aduce în bună stare, a reconstitui o lucrare de artă, un monument de arhitectură, respectând forma inițială, stilul original;
Repartizat: împărțit;
Monarhie: formă de guvernământ în care puterea supremă în stat aparține monarhului (rege, împărat, țar, șah, emir etc.).