Primul echipaj canin antrenat pentru depistarea SARS-CoV-2 pe Aeroportul Sibiu
Un echipaj canin antrenat pentru a detecta infecția cu SARS-CoV-2 a fost activat la Sibiu. El va acționa la Aeroportul Internaţional Sibiu, în cadrul proiectului pilot de detectare a potenţialelor persoane infectate care sosesc în România pe cale aeriană.
Prin acest proiect s-ar putea detecta infecţiile importate şi s-ar putea reduce gradul de răspândire a virusului. Astfel, echipajul canin va activa pentru un interval determinat de timp în cadrul Aeroportului Internaţional Sibiu. În această perioadă se vor monitoriza atent rezultatele în vederea evaluării ratei de succes.
În ce constă proiectul
Procedura constă în prezenţa echipajului canin pregătit pentru depistarea persoanelor infectate cu virusul SARS CoV-2 la intrarea în ţară. În cazul în care un pasager este depistat ca fiind suspect de infecție el va fi testat gratuit. Se va folosi un test rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Dacă testul rapid va fi pozitiv, atunci reprezentanţii instituţiilor responsabile vor acţiona în consecinţă. În cazul în care nu se confirmă suspiciunea de infectare pasagerul îşi contină călătoria.
Care este părerea autorităților
“Cu răspândirea COVID-19 în lume a apărut nevoia de examinare în timp real a populaţiei, în special în locuri aglomerate. Consider că acest proiect pilot derulat la aeroportul sibian cu ajutorul echipajelor canine reprezintă un instrument fiabil de prevenţie. Este, totodată, o măsură eficientă din punct de vedere al securităţii sanitare”, a declarat Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu.
“Ne bucură faptul că aeroportul sibian este primul centru pilot al proiectului din România, oferind soluţii în efortul comun de prevenţie a răspândirii virusului Sars-CoV-2. Apreciem în mod deosebit eforturile colegilor din cadrul Centrul Chinologic “Dr.Aurel Greblea” din Sibiu, direct implicaţi în antrenarea echipajului canin pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2. Sperăm ca acest proiect să aibă rezultatele bune aşteptate şi să poată fi replicat şi dezvoltat la scară naţională.” – Marius Ioan Gîrdea, Director General al Aeroportului Internaţional Sibiu.