Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Caracatița de sticlă, caracatița invizibilă
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre caracatița de sticlă sau caracatița invizibilă. Haideți să aflăm mai multe despre creatura care poate fi studiată foarte greu.
Animalul de astăzi este venit parcă din filmele cu extratereștrii. Caracatița de sticlă este un animal extrem de rar, descoperit abia la începutul secolului XX. Motivul descoperirii atât de târzii este simplu. Fiind transparentă, ea este aproape imposibil de depistat în apă. Singurele lucruri vizibile la caracatița de sticlă sunt ochii cilindrici, nervii optici și tractul digestiv.
Recent, o echipă de cercetători a observat un specimen în timpul unei expediții de 34 de zile. Echipa se afla în apropierea Insulelor Phoenix, un arhipelag situat la peste 5.100 de kilometri nord – est de Sydney, Australia, atunci când a observat caracatița invizibilă.
Există foarte puține filmări cu caracatița de sticlă
Există extrem de puține filmări cu aceste creaturi misterioase. Faptul că oamenii de știință au avut parte de două întâlniri cu ea este remarcabil. Până în acest moment, cercetătorii au fost nevoiți să studieze caracatița de sticlă doar prin intermediul rămășițelor găsite în stomacul prădătorilor.
După cum am spus, noi cunoaștem foarte puține lucruri despre aceste ființe. Știm, însă, că ele locuiesc în zone tropicale și subtropicale în adâncurile oceanului. La amurg, ele se deplasează la adâncimi cuprinse între 200 și 1.000 de metri. În timpul nopții, ele coboară la adâncimi cuprinse între 1.000 și 3.000 de metri.
Echipajul a descoperit mai multe creaturi acvatice noi
Ultima caracatiță de sticlă a fost observată de la bordul vasului de cercetare Falkor. Ambarcațiunea a fost coordonată de către Institutul Oceanic Schmidt, o fundație non-profit fondată de Wendy și Eric Schmidt, fostul CEO al Google. La această expediție au mai participat și cercetători din cadrul Woods Hole Oceanographic Institution și a Universității din Boston.
De-a lungul expediției au fost descoperite mai multe creaturi noi. De asemenea, cercetătorii au avut șansa de a explora un lanț de munți subacvatici. O altă realizare a fost cartografierea a mai mult de 30.000 de kilometri pătrați de ocean.