Astronomii au descoperit o stea rară. Ea va exploda și va fi vizibilă din toată galaxia
O stea rară a fost descoperită de astronomi. Undeva prin cosmos, la aproximativ 1.500 de ani lumină de Soare, se află o stea în formă de lacrimă. Această formă este dată de faptul că o altă stea, mai mică, stă agățată de ea. Și, mai mult decât atât, se hrănește cu materia acesteia.
Aceste două stele orbitează una în jurul celeilalte o dată la aproximativ 90 de minute. Asta indică faptul că sunt extrem de apropiate și probabil că se vor împreuna complet peste milioane de ani. Perechea are masa totală potrivită pentru a sugera că o supernovă de tip Ia se află la orizont. Relația dintre cele două stele este una complicată. Asta fiindcă se va termina tragic, am putea spune. Ambele vor exploda și vor putea fi vizibile în întreaga galaxie. Noi nu vom putea lua parte la această despărțire fiindcă acest lucru nu se va întâmpla de grabă. Cercetătorii aproximează că explozia lor va avea loc peste 70 de milioane de ani, conform Live Science.
O relație toxică
Deși vizual arată superb, relația dintre cele două stele este una toxică. Spunem asta fiindcă steaua mică este de fapt cea bătrână, iar cea mare este cea tânără. Exploziile stelare au loc atunci când o stea bătrână și lipsită de vlagă găsește una mare și frumoasă și începe să „fure” din energia ei. Cum tot atrage spre ea combustibil, steaua tânără capătă forma unei lacrimi sau a unei sfere.
Steaua mai bătrână crește din ce în ce mai mult de-a lungul a milioane de ani. Atât de mult încât devine în cele din urmă prea mare pentru binele ei. Reacțiile nucleare se reaprind în miezul său, steaua tânără explodează și ambele stele devin o pată iradiată de gaz și praf pe cerul nopții.
Aceste supernove sunt ușor de observat. În anul 1054 d.Hr. o astfel de explozie a rămas vizibilă timp de 23 de zile. Pe de altă parte găsirea acestor cupluri de stele care provoacă explozii este mai dificilă. Asta deoarece stelele bătrâne au dimensiuni mici și o lumină foarte slabă.
Dicționar
A orbita: a gravita, a se învârti pe o anumită orbită;
Supernovă: stea variabilă care ajunge egală în strălucire cu un întreg sistem solar;
Iradia: a trimite, a împrăștia raze de lumină, de căldură; a (se) răspândi, a (se) împrăștia dintr-un punct central în toate părțile.