Spațiul, ultima frontieră. 20 iulie 1969: Man on the Moon!
Spațiul, ultima frontieră. În 20 iulie 1969, cosmonauții americani Neil Armstrong și Buzz Aldrin au făcut primii pași pe Lună. În 1984 președintele american Ronald Reagan a proclamat ziua de 20 iulie Ziua Explorării Spațiului, sărbătoare națională în America.
Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire
Cosmonautul american Neil Armstrong, cunoscut drept primul om care a pășit pe Lună, a fost comandant al misiunii de aselenizare Apollo 11 din iulie 1969. Evenimentul a fost urmărit de milioane de oameni din întreaga lume. Cu această ocazie el a spus: „Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”, cuvinte care au făcut istorie.
Armstrong și colegul său, Buzz Aldrin, au coborât pe suprafața Lunii și au efectuat o misiune de explorare de două ore și jumătate direct pe suprafața acesteia.
Între timp cel de-al treilea membru al echipajului lor, Michael Collins, se afla în capsulă pe orbită în jurul Lunii. După 21 de ore și jumătate pe suprafața lunară, modulul Eagle a decolat și s-a înscris pe orbita lunară unde s-a cuplat cu modulul de comandă și serviciu pilotat de Collins.
Scurtă istorie a cursei în spațiu
Sputnik I a fost primul obiect creat de om care a ajuns pe orbita Pământului în 1957 în cadrul Programului Spațial Sputnik din Uniunea Sovietică.
Laika a fost un câine folosit tot de Uniunea Sovietică în unul din programele sale spațiale. Deși nu a supraviețuit zborului, Laika a demonstrat că un organism viu poate supraviețui lansării pe orbită.
În 1958 a fost înființată National Aeronautics and Space Administration (NASA), agenția spațială americană.
În aprilie 1961 cosmonautul rus Yuri Gagarin a efectuat o rotație în jurul Pământului într-un zbor de o oră și 48 de minute.
Programul Apollo 11
În mai 1961 președintele american John F. Kennedy a lansat programul Apollo11, care prevedea transportarea primului om pe lună înainte de sfârșitul deceniului respectiv.
În 1962 John Glenn a efectuat primul zbor orbital american în jurul Terrei, iar în 1963 rusoaica Valentina Tereșkova a devenit prima femeie în spațiu.
În 1965 iese în spațiu rusul Alexis Leonov, urmat de americanul Edward White.
În 1971 se lansează prima stație orbitală sovietică, iar în 1975 are loc prima întâlnire spațială americano-sovietică.
În 1990 se lansează pe orbită telescopul Hubble.
Spațiul, destinație turistică
Dennis Tito, un multimilionar american, a devenit primul turist spațial în 2001, călătorind spre Stația Spațială Internațională într-o rachetă rusească.
Miliardarii Jeff Bezos, Elon Musk și Richard Branson, concurează să inaugureze o nouă eră a turismului: călătoriile în spațiu.
SpaceX-ul lui Elon Musk a dus deja un echipaj la Stația Spațială Internațională (SSI), iar compania intenționează să trimită pe orbită un echipaj complet civil în luna septembrie.
Jeff Bezos a anunţat că va zbura în spaţiu pe 20 iulie, la bordul unei rachete a propriei companii, Blue Origin.
Richard Branson în spațiu
În 2004 Richard Branson, miliardarul britanic, a înființat compania Virgin Galactic. După 17 și-a împlinit visul realizând primul său zbor în spațiu, în urmă cu câteva zile. Cursa a început la baza Virgin Galactic din New Mexico. De acolo a decolat avionul care a transportat naveta cu Richard Branson şi ceilalţi cinci pasageri. Astfel a ajuns la 15 000 de metri altitudine, s-a desprins și continuat singură drumul, până la 90 de kilometri deasupra Pământului. Odată ajunsă la limita atmosferei terestre, naveta lui Branson a rămas acolo câteva minute.
„Incredibil” a fost cuvântul pe care l-a folosit de mai multe ori. „Mă simt ca un copil”, a mărturisit el. „Mi-am împlinit visul din copilărie și un vis pentru nepoții mei și ai dumneavoastră”, a mărturisit miliardarul.