Semnați și voi petiția pentru acordarea de produse menstruale în școli
Începând din octombrie 2020 Asociația IELE-SÂNZIENE a lucrat la petiția „Produse menstruale gratuite în școli”. Aceasta are ca scop atragerea atenției autorităților cu privire la problema educației și igienei menstruale. Până în prezent petiția a strâns peste 35 de mii de semnături.
Asociația IELE-SÂNZIENE a derulat mai multe activități pe această temă. Au avut loc întâlniri cu adolescente, s-a vorbit online pe acest subiect și s-au distribuit produse menstruale. Mai mult decât atât, s-a început o cercetare, fiindcă nu existau date statistice cu privire la educația și igiena menstruală. „În urma activităților noastre am ajuns la concluzia că este nevoie de o măsură socială care să schimbe felul în care menstruația este privită în România”, se arată pe site-ul asociației.
La acest capitol există mai multe probleme. Printre cele identificate de IELE-SÂNZIENE se numără:
faptul că nu există un program de educație despre menstruație în sistemul de învățământ;
în zonele insuficient deservite accesul la informații corecte este și mai restrâns;
produsele menstruale sunt taxate cu cota standard TVA de 19%;
foarte multe produse menstruale sunt în continuare pe rafturile magazinelor FĂRĂ a menționa lista de ingrediente pe care le conțin;
foarte multe produse menstruale din comerț conțin dioxină, plastic, parfum și alte substanțe dăunătoare atât corpului, cât și mediului înconjurător;
foarte multe persoane care trăiesc în sărăcie nu își permit să achiziționeze lunar produse menstruale și recurg astfel la improvizații care duc la infecții și alte afecțiuni ale aparatului reproducător.
Soluția acestor probleme
Aceste probleme sunt unele complexe și nu pot fi rezolvate, așa, un-doi. Cu toate acestea, asociația are o soluție. „Momentan nu există o soluție universală care să rezolve toate aceste probleme și nici nu va apărea una peste noapte. Noi credem însă că există un loc de unde pot pleca niște schimbări care să aibă impact pe termen lung – ȘCOALA. Acel loc unde elevii petrec ore întregi în fiecare zi, unde învață, unde leagă prietenii, se dezvoltă, se influențează reciproc. Felul în care menstruația este privită în sistemul de învățământ ar putea schimba încet-încet și felul în care ea este văzută la nivel național”, se mai arată pe site.
Așa a luat naștere petiția prin care se cer produse menstruale gratuite în școli. Un program asemănător a fost lansat în 2018, în Scoția. Motivele pentru care este nevoie urgentă de un astfel de program sunt exact consecințele grave pe care lipsa accesului la produse menstruale le are în rândul elevelor. Absențe școlare ce au un efect negativ asupra educației, folosirea unor materiale improvizate precum hârtie, cârpe sau haine, care pot duce la infecții și afecțiuni ale aparatului reproducător, creșterea stigmatului asupra proceselor firești ale corpului uman sunt câteva din consecințe.
Petiția a strâns până în prezent 36.355 de semnături. Asociației IELE-SÂNZÂIENE i s-au alăturat și alte organizații din țară. Pentru mai multe detalii și pentru a semna petiția puteți intra aici.
Dicționar
A deservi: a presta un serviciu în folos public, a servi o colectivitate;