Jocurile Olimpice reprezintă un eveniment sportiv internațional care se desfășoară o dată la 4 ani. Jocurile Olimpice antice au fost atestate documentar pentru prima dată în 776 î.e.n. la Olympia, Grecia, și s-au desfășurat până în anul 393. Aflați care sunt simbolurile jocurilor.
Primele Jocuri Olimpice de iarnă au avut loc în 1924 în Franta. Până în 1992, jocurile de iarnă s-au desfășurat în aceiași ani ca jocurile olimpice de vară. Din anul 1994, ele au loc tot la patru ani, dar decalate cu doi ani față de jocurile de vară.
Jocurile Olimpice antice
Jocurile Olimpice antice făceau parte dintr-un festival religios din Olympia, în onoarea lui Zeus, zeitatea supremă în Grecia antică. Sanctuarul a fost numit în antichitate după Muntele Olympos, cel mai înalt munte din Grecia continentală. În mitologia greacă, Olimpul a fost casa celui mai mare dintre zeii și zeițele grecești, Zeus.
Grecii veniți la Sanctuarul lui Zeus de la Olympia aveau aceeași religie și vorbeau aceeași limbă. Sportivii erau cetățeni ai orașelor-state din toate colțurile lumii grecești. Ei veneau din zone îndepărtate precum Iberia (Spania) și Marea Neagră (Turcia).
Primul câștigător a fost Koroibos, un bucătar din orașul Elis, care a câștigat o cursă de alergare de 600 de metri. Potrivit istoricilor, aceasta a fost singura probă atletică pe parcursul celor 13 ediții desfășurate până în anul 724 î.Hr.
Participanții la Jocurile Olimpice antice
Unul dintre principalele motive pentru care bărbații erau preferați la Jocurile Olimpice antice erau probele de război la care erau supuși. Acestea erau foarte dure și necesitau multă forță. Aruncarea suliței, alergarea la curse lungi sau scurte, săritura în înălțime sau rezistența pe pistă erau cele mai cunoscute probe. La ele se adăugau boxul, cursele de cai și luptele moderne
Maratonul nu a fost un eveniment al Jocurilor Olimpice antice. Maratonul este un eveniment modern care a fost introdus pentru prima dată la Jocurile Olimpice Moderne din 1896 la Atena, o cursă de la nord-estul Atenei până la Stadionul Olimpic, pe o distanță de 40 de kilometri.
Cursa comemorează alergarea lui Fidipide, un vechi „alergător de zi” care a purtat vestea debarcării persane la Maratonul din 490 î.C. până la Sparta (o distanță de 149 mile) pentru a primi ajutor pentru luptă.
Jocurile Olimpice moderne
După o pauză de 1500 de ani, în 1896, la Atena, au fost reluate Jocurile Olimpice. Numărul sportivilor participanți a atins 11.100 (din 202 țări) la Jocurile Olimpice de la Atena din 1896.
Cel responsabil pentru renașterea sa a fost un francez pe nume Baronul Pierre de Coubertin, care a prezentat ideea în 1894. El intenționa să inaugureze Jocurile moderne din 1900 în Paris, însă delegații din 34 de țări au ales, simbolic, Atena.
Deviza olimpică oficială este „Citius, Altius, Fortius” (Mai repede, mai sus, mai puternic).
„Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi, ci să participi, așa cum în viață nu contează triumful, ci lupta. Esențial nu e să cucerești, ci să lupți bine”. În viziunea lui Coubertin despre asta este vorba la Olimpiadă.
Flacăra olimpică este aprinsă la Olympia, Grecia și purtată până în orașul gazdă de atleți. Ea joacă un rol important la ceremonia de deschidere și arde pe tot parcursul olimpiadei. Torța olimpică a fost introdusă la Olimpiada din 1936 de la Berlin.
Simbolurile Jocurilor Olimpice
Cel mai cunoscut simbol al jocurilor îl reprezintă inelele olimpice. Aceste cinci inele înlănțuite simbolizează unitatea celor cinci continente. Ele apar în cinci culori pe steagul olimpic de culoare albă. Culorile alb, roșu, albastru, verde, galben și negru au fost alese pentru a reprezenta cel puțin una din culorile fiecărui steag național.
Drapelul olimpic a fost adoptat în 1914 dar primele jocuri la care a fluturat au fost la Antwerp din 1920.
Mascota olimpică reprezintă simbolic moștenirea culturală a țării-gazdă și a fost introdusă la jocurile din 1968 din Mexico.
Lista sporturilor olimpice de vară
Competițiile la Jocurile Olimpice de vară sunt: atletism, badminton, baschet, box, canotaj, călărie, ciclism, fotbal, gimnastică, haltere, handbal, hochei pe iarbă, natație, înot sincron, judo, kaiac canoe, lupte, navigare, pentatlon modern, polo pe apă, sărituri în apă, scrimă, tir cu arcul, tir, tenis de masă, taekwondo, tenis, triatlon și volei.
Dacă în antichitate câștigătorii primeau coroane de palmier, în epoca modernă ei primesc medalii de aur, argint și bronz.
Comitetul Olimpic Român
În 1914 se înființează Comitetul Olimpic Român, iar în 1924 România are prima participare oficială la ediția a VIII-a a Jocurilor Olimpice de la Paris. Aceasta coincide cu prima medalie din istoria oficială a sportului românesc, când echipa de rugby a luat locul 3.
Delegația României a fost prezentă la toate edițiile începând din anul 1924. Au existat doar trei excepții: 2 ediții de vară, în 1932 și 1948, și una de iarnă, în 1960.
Sportivii români au câștigat un total de 306 medalii, dintre care cele mai multe medalii au fost obținute la gimnastică. România ocupă locul doi (după Ungaria) ca număr de medalii câștigate de o țară care nu a fost gazdă a Jocurilor Olimpice.
Dictionar:
î.e.n – desemnează orice eveniment petrecut înainte de începerea numărării anilor în actualul calendar (înaintea erei noastre)