Părinți, vreți să aveți copii de succes? Încurajați-i!
Rezultatele școlare pot fi îmbunătățite dacă părinții își încurajează copiii. Asta reiese dintr-un studiu realizat pe un eșantion de sute de copii și părinți din Australia. Optimismul, încrederea și încurajarea cresc copii de succes.
De când e lumea făcută majoritatea părinților cred că copiii lor sunt cei mai deștepți, cei mai cuminți, cei mai frumoși. Și poate e normal. Însă trebuie să avem grijă. Și încurajarea și optimismul trebuie să aibă o limită, altfel tindem să obținem ce nu ne dorim. Părinții excesiv de optimiști îi pot face pe copii să nu mai lucreze atât de mult. De asemenea, aceștia își vor face o idee greșită despre oportunitățile din viitor. Totodată, optimismul poate umple copilul de încredere. Acesta va avea mai multă încredere în el și va avea curaj să încerce mai mult.
Studiul și-a propus să descopere care din cele două variante este cea mai probabilă. S-a constatat că optimismul unei mame cu privire la cât de bun este copilul la matematică și lectură a fost benefic pentru cel mic. „Atunci când optimismul mamei era mai mare, copilul a obținut rezultate școlare mai bune, iar interesul pentru materiile școlare a crescut. Dar stereotipurile de gen ar putea să stea în cale. Mamele au fost în mod constant mai optimiste cu privire la faptul că fiii lor sunt mai buni la matematică și fiicele lor la citire”, se arată în studiu.
Suntem obișnuiți să credem că cei proveniți din medii bogate au rezultate școlare mai bune. Ei bine, când vine vorba de încrederea din partea părinților această idee dispare. Studiul a arătat să optimismul duce la rezultate școlare mai bune și la un interes academic mai mare indiferent de statutul socioeconomic al părinților.
Părinții, un rol important în succesul copiilor
Una peste alta studiul scoate în față cât de important este rolul părintelui în succesul pe care copilul îl va avea. Câteva dovezi ale studiului arată că optimismul exagerat poate fi neutru sau chiar dăunător. Însă acest lucru a fost observat la niveluri foarte extreme, iar dovezile au fost destul de slabe. „Credem că motivul pentru care chiar și nivelurile extreme de optimism ar putea să nu fie dăunătoare se datorează faptului că lumea va face o treabă destul de bună pentru a ține în frâu orgoliile copiilor”, se mai arată în studiu.
Dicționar
Stereotip: care se repetă în aceleași condiții, care este mereu la fel, neschimbat, obișnuit, banal; stereotipic; banalizat prin repetare.