Ziua mondială a competențelor tinerilor. Cu ce probleme se confruntă tinerii din întreaga lume
Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis în 2014 să desemneze 15 iulie drept Ziua mondială a competenţelor tinerilor.
În 15 iulie celebrăm Ziua mondială a competențelor tinerilor. Ea urmărește realizarea unor condiții mai bune pentru tinerii de astăzi, astfel încât să-şi dezvolte talentele şi să-şi realizeze obiectivele.
Obiectivele ONU
În prezent există în lume 1,8 miliarde de tineri cu vârste între 10 şi 24 de ani. Potrivit Organizației Națiunilor Unite – ONU, este cea mai mare populaţie de tineri din toate timpurile. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani nu au cunoştinţele de bază privind cititul şi matematica, în ciuda faptului că majoritatea sunt şcolarizaţi.
Educaţia incluzivă şi accesibilă este esenţială pentru realizarea dezvoltării durabile şi poate juca un rol în prevenirea conflictelor. Într-adevăr, educaţia este un „multiplicator al dezvoltării”, potrivit ONU, deoarece oferă asigură condiții mai bune de trai pentru toți.
Educația și formarea sunt considerate esențiale în viziunea ONU. Aceasta recunoaşte că eradicarea sărăciei, combaterea inegalităţilor între ţări, conservarea planetei, asigurarea egalităţii de gen şi promovarea incluziunii sociale sunt interdependente.
Problemele cu care se confruntă tinerii
Potrivit ONU, tinerii sunt de trei ori mai susceptibili de a fi şomeri decât adulţii. Ei sunt afectați de inegalităţi mari pe piaţa forţei de muncă şi timp de așteptare lung până la găsirea unui loc de muncă.
De aceea, pentru ei, educaţia şi dobândirea de noi competențe reprezintă singura modalitate de a se angaja. Din păcate, însă, sistemele existente nu reuşesc să răspundă nevoilor de învăţare ale multor tineri.
În plus, un număr mare de tineri au dificultăți în ceea ce priveşte însuşirea cunoştinţelor de bază în domeniul alfabetizării şi al matematicii.
În multe ţări, sectorul rural tradiţional rămâne o sursă majoră de locuri de muncă pentru tineri și oameni necalificați. Numărul lucrătorilor care ocupă locuri de muncă vulnerabile este în prezent de 1, 44 miliarde în întreaga lume. Lucrătorii din Africa Subsahariană şi din Asia de Sud reprezintă mai mult de jumătate din acest număr, trei din patru lucrători din aceste regiuni fac obiectul unor condiţii de muncă vulnerabile.
Criza provocată de pandemie
Pentru copiii și tinerii care doresc o educație și însușirea unor competențe, COVID-19 a înrăutățit și mai mult situația existentă.
Înainte de pandemie, tinerii s-au confruntat cu o nepotrivire crescândă între abilitățile pe care le învățau la școală și cele necesare pentru angajare. Acum, peste un miliard de tineri sunt în afara școlii. În plus, milioane de tineri care erau pregătiți să se alăture forței de muncă nu pot găsi locuri de muncă.
În 2020, 70% din tinerii care învățau au fost afectați de închiderea școlilor. Prin urmare, învățământul la distanță a devenit cel mai popular mod de educație. Au apărut dificultăți în ceea ce privește adaptarea programei, pregătirea studenților și profesorilor, conexiunea la internet.
Dicționar
Educația incluzivă: valorizarea egală a tuturor elevilor și personalului
Dezvoltarea durabilă: dezvoltarea care urmărește satisfacerea nevoilor prezentului, fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi.