„Tabăra micii iconari”, expoziție la Cetatea de Scaun
Muzeul Național al Bucovinei vă invită în perioada 15 – 28 iulie să vizitați expoziția temporară „Tabăra micii iconari”. Expoziția va fi deschisă în Capela Cetății de Scaun, iar vernisajul are loc în 15 iulie, de la ora 18:00.
Între 28 iunie – 10 iulie la biserica de lemn din Adâncata s-a desfășurat tabăra de creație „Micii iconari”. Anul acesta a avut loc cea de-a zecea ediție. Întreaga organizare a avut la bază inițiativa preotului Parohiei Adâncata 2, Pascal Mitu. Și a avut, chiar de la prima ediție, sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În cadrul taberei peste 65 de copii cu vârste cuprinse între cinci și 17 ani au muncit la peste 130 de lucrări ce vor putea fi văzute în expoziție.
„Ajunsă la cea de-a zecea manifestare, tabăra de la Adâncata se detașează prin complexitatea activităților, prin consecvența unor copii ce participă chiar de la prima ediție, dar și a celor care experimentează pentru prima dată atmosfera inedită creată împreună aici și oferită ulterior la nivel de trăire așternută pe pânză. Mai presus de toate însă, tabăra se detașează prin ridicarea nivelului expozițional, evidentă de la un an la altul și oferirea unei alternative fiecărui copil participant”, spune preotul Mitu Pascal, organizator.
Tot mai mulți participanți
Prima ediție a taberei a avut loc în 2011, an în care 20 de copii au luat parte la activități. De la an la an s-au înregistrat tot mai mulți participanți. Unii merg an de an, iar alții pentru prima dată. Participanții au fost călăuziți înspre tainele desenului, picturii pe pânză, dar și iconografiei bizantine, alături de activitățile susținute în cadrul atelierelor de obiecte hand-made, tehnici de pliere a hârtiei, origami, tangram sau brățări țesute. Atelierele de pictură au fost coordonate de prof. Raluca Schipor-Baban, din cadrul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”.
Copiii și-au dezvoltat creativitatea, și-au descoperit potențialul, au învățat să aibă răbdare, să lucreze în echipă și să se exprime liber. Lucrările realizate de elevi și experiența dobândită de aceștia pe parcursul taberei s-au materializat an de an printr-o expoziție, devenită deja tradiție. De această dată expoziția beneficiază de generosul spațiu de la Cetatea de Scaun a Sucevei.