Copiii din Țigănești și Piscu învață să construiască o canotcă
Pe 30 iunie 2021 a fost lansat, la Muzeul – Atelier Școala de la Piscu, atelierul „Apele Unite ale României – vâslim pentru comunități durabile”. Copiii din Țigănești, Republica Moldova, și Piscu, județul Ilfov, învață să construiască o canotcă.
Canotca este o barcă cu vâsle numită și bicicleta apelor, creată de Ivan Patzaichin. Atelierul este o componentă a unui program de educație integrată adresat elevilor de gimnaziu, inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Timp de 15 zile, 15 copii vor munci să construiască o barcă și vor pune în practică cunoștințele dobândite la școală. La final, canotca va fi „dată la apă” de copii.
Atelierul la care acești copii participă nu este unul care doar le ocupă timpul. Din contră. Copiii muncesc de-adevăratelea. „Construind cu mâinile lor o ambarcațiune, de la planuri, până la finisaj și lansarea la apă, elevii au prilejul să experimenteze cu practicalitatea disciplinelor studiate la școală. Și să înțeleagă mai bine utilitatea acestora. În timpul atelierului sunt înregistrate video etapele de construcție și legătura acestora cu diferite materii de școală, alături de profesori. Vor fi astfel realizate șapte pachete de resurse educaționale deschise, evidențiind aplicabilitatea directă a noțiunilor învățate la matematică, fizică, chimie, geografie, botanică, istorie, comunicare. Acestea vor putea fi folosite ulterior de profesorii din întreaga țară la clasă. Pentru a crește atractivitatea școlii în rândul elevilor”, se arată pe site-ul Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.
Cu ce rămân copiii după terminarea atelierului?
La finalul celor 15 zile de muncă copiii vor pleca cu un bagaj de informații mare de tot. Vor știi care sunt regulile de bază ale fotografiei, cum se aplică noțiunile de geometrie, fizică, ecologie, economie și comunicare. Vor știi lucruri despre cum se construiesc bărcile, despre navigație, dar și despre cât de importante sunt apele pentru dezvoltarea așezărilor omenești. Și poate cel mai important, vor învăța cum poate omul utiliza natura fără să o strice.
„În spiritul dezvoltării durabile pornim încă un proiect aparte pentru educație. Avem nevoie ca noile generații să se împrietenească cu natura, să dezvolte abilități practice și să îmbrățișeze principiile sustenabilității. Dezvoltarea durabilă înseamnă ca noi, adulții, să pregătim lucrurile ca voi, copiii, să aveți o viață mai bună”, a declarat László Borbély, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.