Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Olmul, animalul care rezistă 10 ani fără mâncare
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre olm, ruda apropiată a broaștelor. Haideți să aflăm mai multe despre animalul care rezistă 10 ani fără hrană.
Olmul sau proteul (numele oficial fiind Proteus anguinus) este o salamandră, chiar dacă corpul său este asemănător unui șarpe. Acest animal trăiește în apropierea țării noastre, adică în Bosnia și Herțegovina, Croația, Italia și Slovenia. Habitatul său natural sunt peșterile Alpilor Dinarici sau, mai exact, apele care curg prin rețeaua de peșteri extinsă din acea zonă.
I se văd organele interne prin abdomen
Un olm adult poate atinge o lungime de 20 – 30 de centimetri. Uneori au fost observate cazuri în care adulții măsurau chiar și 40 de centimetri lungime. Corpul lor este cilindric, grosimea fiind uniformă, și este acoperit cu un strat subțire de piele pigmentată foarte slab. Această îi dă animalului o culoare alb-gălbuie sau chiar rozialie. Prin abdomen i se pot vedea organele interne. Localnicii numesc această specie „pește-om”.
Originea denumirii de „olm” nu este cunoscută cu precizie. Se crede însă că acest cuvânt este o variantă a cuvântului german „molch” care se traduce prin „salamandră”. Denumirea științifică a genului (Proteus) face cel mai probabil referire la zeul Proteus din mitologia grecească. La rândul său, acest nume este derivat din cuvântul „protos” care înseamnă „primul” sau „primordial”.
Auzul și mirosul olmului sunt foarte fine
Ce scoate olmul în evidență este abilitatea sa de a supraviețui în medii subterane fără lumină. Trăiește într-o beznă totală. Ochii animalului au regresat complet, ei ajungând să fie acoperiți cu un strat gros de piele. Totuși, ei au în continuare o anumită sensibilitate la lumină. Mirosul și auzul sunt simțurile cele mai dezvoltate ale olmului.
Mirosul olmului este deosebit de fin. El poate detecta atât calitatea cât și cantitatea prăzii din apă. Urechea internă este specializată și poate primi și unde sonore din apă și vibrații din sol. Un alt lucru neobișnuit întâlnit la olm sunt organele ampulare din zona capului. Acestea sunt întâlnite în mod obișnuit la pești și au rolul de a detecta descărcări electrice slabe.
Supraviețuiește 10 ani fără mâncare
O altă modalitate prin care olmul s-a adaptat la viața subterană este abilitatea de a rezista pe perioade lungi fără hrană. Atunci când hrana este puțină, ruda apropiată a broaștelor își poate reduce activitatea și ritmul metabolic. În cazuri extreme, ea își poate resorbi țesuturile. Unele experimente controlate au arătat că olmul poate supraviețui până la 10 ani fără hrană.
Olmul nu ajunge niciodată la forma de adult, chiar dacă el atinge maturitatea sexuală și poate să se reproducă. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de „neotenie”. În cazul olmului, el se manifestă printr-un aspect al indivizilor asemănător larvelor. Mai exact, olmii își păstrează branhiile externe pe toată durata vieții.
Se credea că este un pui de dragon
Proteul a fost menționat pentru prima dată în anul 1689 de către Johann Weikhard von Valvasor în cartea „Gloria Ducatului de Carniola”. Acolo, autorul a descris bizarul animal ca fiind un pui de dragon. În folclorul sloven dragonii trăiesc sub pământ. Există cazuri în care ploile puternice aduc olmii la suprafață. Din această cauză mulți credeau că aceștia sunt doar puii nedezvoltați de dragon.
Naturalistul și zoologul austriac de origine italiană Josephus Nicolaus Laurenti a fost primul care a descris științific specia, în 1768. El a fost și cel care i-a dat numele. Totuși, abia după ce Carl Franz Anton Ritter von Schreibers a prezentat animalul special Societății Regale din Londra, la începutul secolului al XIX-lea, a crescut interesul pentru olmi.
În prezent, olmul este un simbol al capitalului natural în Slovenia. El este protejat în majoritatea țărilor în care este prezent. Există chiar și programe de reproducere în captivitate în Franța și Germania. Olmul este considerat un animal vulnerabil.
Dicționar
Branhie – organ de respirație extern sau intern găsit în special la animalele acvatice
Ritm metabolic ( sau metabolism) – procesul prin care hrana este transformata in energie
Vulnerabil – predispus la a deveni în risc de dispariție
A resorbi – proces de absorbție lentă a unui țesut sau organ