Invențiile au schimbat viața oamenilor. Perna, cea care ne face somnul mai ușor
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre pernă. Ea ne face somnul mai ușor fie că dormim cu capul pe ea, fie că o îmbrățișăm întreaga noapte.
Pare că perna a existat dintotdeauna. Ce ar fi somnul fără ea? Deși, e adevărat, nu toată lumea doarme pe pernă. Însă toată lumea știe, cu siguranță, de ea. V-ați gândit vreodată la cine le-a inventat sau, mai mult, când au apărut? Despre asta vom vorbi, pe larg, azi. Pernele din ziua de azi sunt moi și pufoase și totuși parcă ne e greu să găsim una care să fie „perfectă”. Însă în anii 7.000 î.Hr. pernele erau… din piatră. Oamenii le foloseau ca să nu le intre insecte în gură, nas sau urechi și nu pentru confort, cum facem noi azi.
Cum erau pernele înainte?
În Egipt oamenii au avut perne confecționate din piatră, lemn, marmură sau fildeș. În China ele erau realizate din lemn, bambus, piatră, porțelan și jad. Aspectul lor era îmbunătățit folosindu-se imagini cu oameni, creaturi sau plante. Cei care au folosit perne asemănătoare cu cele de azi au fost grecii și romani. Ei au folosit țesături pe care le-au umplut cu materiale precum bumbac, stuf sau paie. Cei mai bogați umpleau pernele cu puf. Nu se cunoaște un anume inventator, însă cei care sunt considerați a fi inventatorii pernelor sunt egiptenii, conform krostrade.com. Pentru ei pernele erau foarte importante deoarece le protejau coafurile.
În ziua de azi pernele sunt umplute și cu poliester. Această umplutură face ca perna să reziste mai mult și să nu se mucegăiască. Cu trecerea timpului chiar și pernele s-au modernizat. Acum găsim fel și fel de perne, de diferite mărimi și culori, dar și de diferite durități. Unele sunt mai moi, altele mai tari, unele mai ieftine, altele mai scumpe, unele de decor, altele pentru dormit. Așadar, ne putem considera norocoși că avem de unde alege.
Dicționar
Fildeș: substanță osoasă de culoare albă din care sunt alcătuiți colții de elefant și din care se fac diferite obiecte ornamentale, de toaletă etc.;
Jad: Piatră semiprețioasă compusă din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu, de culoare albă-verzuie până la verde închis, cu luciu sticlos, folosită la confecționarea unor obiecte de artă.