Un lac din Antarctica a dispărut. Explicația specialiștilor
Un eveniment ciudat le-a dat de gândit oamenilor de știință. Un lac din Antarctica a dispărut, iar toată lumea s-a întrebat ce s-a întâmplat cu apa. Unde a dispărut? După efectuarea unui studiu cercetătorii au o explicație.
Specialiștii spun că lacul masiv, înghețat, din Antarctica de Est, ar fi dispărut cândva în timpul iernii din 2019. Se estimează că 600 – 750 milioane de metri cubi de apă au dispărut în ocean, scrie phys.org. Pentru a avea o imagine mai clară asupra a ceea ce s-a întâmplat cu lacul, autorii studiului au folosit imagini din satelit. Așa au reușit să estimeze că lacul ar fi dispărut într-o săptămână sau chiar mai puțin.
În urma studiului oamenii de știință cred că apa din lac s-ar fi putut scurge în ocean din cauza propriei greutăți. „Credem că greutatea apei acumulate în acest lac adânc a deschis o fisură în raftul de gheață de sub lac, un proces cunoscut sub numele de hidrofractură, provocând scurgerea apei către oceanul de dedesubt”, a declarat autorul principal al studiului, Roland Warner.
Autorii studiului spun că este prea devreme pentru a concluziona că dispariția acestui lac a fost legată de tendințe mai largi, cum ar fi încălzirea climei din jurul Antarcticii. Însă, nu este exclus să mai auzim de astfel de evenimente. Încălzirea globală poate duce la mai multe astfel de procese de hidrofracturare.
Unul a dispărut, altul a apărut
După ce lacul a dispărut, un altul și-a făcut apariția. El s-a format dintr-un braț al lacului inițial. Oamenii de știință spun că în următorul sezon de topire lacul s-a umplut în câteva zile cu peste un milion de metri cubi pe zi. Toată această apă s-a revărsat într-un loc ce poartă numele de dolină. Viitorul acesteia este unul nesigur. Este posibil ca dolina să acumuleze din nou apă sau este posibil ca apa să se scurgă în ocean. Ce este sigur e că oamenii de știință vor fi acum cu ochii-n patru și vor urmări ce se întâmplă.
Dicționar
Fisură: discontinuitate de forma unei crăpături mici, la suprafața sau în interiorul unei piese, a unui material etc. provenită în urma unei solicitări sau în cursul elaborării;
Dolină: formă negativă de relief carstic cu aspect de pâlnie, formată prin dizolvarea la suprafață a unor roci solubile.