O furtună solară va lovi azi Pământul. Suntem în pericol?
O furtună solară va lovi azi Pământul. Cercetătorii au anunțat că în ultimele zile au avut loc mai multe erupții solare. Sunt oamenii puși în pericol de aceste fenomene astronomice?
O furtună solară va lovi azi Pământul. Agenția spațială americană a comunicat că Observatorul Solar Dynamics a înregistrat 9 erupții solare de clasa C și două din grupa M în ultimele 24 de ore. Cea din urmă este a treia grupă ca intensitate pe o scară formată din 4 trepte. Grupa X este cea mai intensă.
Aceste erupții au aruncat în spațiu ejecții de masă coronală. Coroana solară este stratul cel mai extern al atmosferei solare. El se întinde pe aproape zece milioane de kilometri dincolo de suprafața Soarelui.
Câmpul magnetic al Pământului ne protejează de astfel de fenomene
Din fericire pentru noi, câmpul magnetic al planetei noastră ne protejează de consecințele grave ale erupțiilor solare. Fenomenul din ultimele zile va produce pe Pământ Aurore Boreale. Ele vor putea fi vizibile în special în regiunile nordice ale Europei și ale Statelor Unite. Vântul solar se îndreaptă spre Pământ cu o viteză de 653 de kilometri pe oră, adică puțin mai lent decât un zbor comercial.
O altă erupție solară puternică s-a produs în anul 1989. Atunci, particulele solare au lovit orașul canadian Quebec. Impactul a produs daune în rândul rețelei de alimentare cu energie electrică, iar localitatea a rămas fără lumină timp de nouă ore.
Cercetătorii anunță că Soarele se află la începutul ciclului său de 11 ani. În această perioadă, el va produce mult mai multe erupții și explozii de intensități diferite. Se crede că acestea își vor atinge potențialul maxim până în jurul anului 2025.