O meserie care necesită grație. Ce face un balerin ne spune Ionuț Sergiu Anghel
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-a permis să își câștige traiul. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem ce face un balerin. Aflați mai multe despre o meserie care necesită grație și care aduce zâmbetul pe buzele oamenilor.
Cu toții putem fi de acord că baletul este o meserie care necesită grație. Nu oricine poate să facă cu atâta ușurință toate acele acrobații pe care le fac balerinii. Totuși, cum este cu adevărat viața de balerin?
Copiii trebuie să se apuce timpuriu de balet pentru a face performanță
Astăzi am avut plăcerea să stăm de vorbă cu Ionuț Sergiu Anghel. Pe lângă faptul că este un balerin cu experiență în cadrul Operei Naționale Române din Timișoara, el mai este și profesor la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” și are chiar și propria sa companie de dans. Puteți fii siguri că este un expert în domeniul său.
Conform acestuia, intrarea în lumea baletului trebuie făcută timpuriu în cazul în care îți dorești performanță. De preferat, cei mici ar trebui să se apuce chiar din școala primară. Unii ar putea crede că să fii un copil balerin necesită multe sacrificii. Fals. Deși nu vei mai avea atât de mult timp liber, dacă vei face balet cu plăcere, se va simți ca o joacă. În cazul în care nu dorești să faci performanță tot poți să participi la cursuri de balet. Pe lângă faptul că este un adevărat sport, el te va ajuta să îți dezvolți și latura artistică.
Da, ați citit bine, baletul poate fi considerat mai degrabă un sport artistic decât o formă de artă. Acest lucru se datorează intensității mișcărilor și a numeroaselor acrobații. Imaginați-vă cum este să vă răsuciți de șase ori, ca mai apoi să săriți în aer și să aterizați perfect pe vârfuri. Nu sună ca ceva ce oricine poate să facă.
Balerinii trec de-a lungul vieții prin toate tipurile de roluri
Spre deosebire de actori, balerinii își pot exprima emoțiile doar prin expresii faciale și prin dans. Un balerin bun poate să convingă pe oricine că el nu este un personaj, ci o persoană reală fără să spună un singur cuvânt. Acest lucru este mult mai dificil decât sună.
De-a lungul carierei un balerin trece prin toate tipurile de roluri. De la soldați, pirați și tineri, spre finalul carierei ele se transformă în regi, tați și alte astfel de roluri. Vârsta de „pensionare” este mai timpurie decât cea ale altor meserii. Un balerin își încheie cariera în jurul vârstei de 50 de ani.
Acesta nu este însă sfârșitul. Pentru cei mai mulți, acesta este momentul în care trebuie să-și împartă experiența cu tinerele generații. A venit momentul să devină profesori.
A devenit profesor imediat după terminarea facultății
Ionuț Sergiu Anghel a devenit profesor de balet imediat după absolvirea Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie „I.L. Caragiale” în anul 1999. De atunci, generații întregi de viitori balerini au trecut prin mâinile sale.
Nu vă gândiți că Ionuț Sergiu Anghel este un profesor din acela rău care stă cu bățul și abia așteaptă să-și pedepsească elevii. Ba din contră, el caută să facă orele distractive. Este și de înțeles de ce vrea asta. Un copil învață mult mai ușor dacă se distrează.
După atâția ani de experiență, el a ajuns la concluzia că seriozitatea și perseverența bat talentul. Conform lui Ionuț Sergiu Anghel, un copil talentat tinde să nu muncească la fel de mult ca ceilalți în timp ce un copil cu mai puțin talent obișnuiește să lucreze mai mult. Pe termen lung, cel muncitor ajunge să-l depășească pe cel talentat. Sună la fel ca și povestea cu iepurele și țestoasa nu?
Baletul te poate ajuta să cunoști lumea
În final, sfatul său pentru tinerii care vor să se apuce de balet este să o facă pur și simplu. Fie că este vorba de balet sau de alte forme de dans, el vă invită să dansați cât de mult puteți. „Nu aveți nimic de pierdut, numai de câștigat.” Ba chiar mai mult, chiar și părinții ar fi mândri de voi să vă vadă pe scenă. Baletul este un mod de a vedea globul, de a cunoaște foarte multe persoane și de a face schimb de păreri și de idei nu doar cu copii din România, ci din toată lumea.
Sperăm că ați înțeles mai multe despre lumea baletului. În cazul în care doriți mai multe amănunte fiți siguri să urmăriți și interviul video de pe canalul de YouTubeȘTIRI PENTRU COPII. Noi ne vom revedea săptămâna viitoare cu o nouă meserie interesantă.