La Muzeul Municipiului București (MMB) lunile iulie și august sunt dedicate copiilor. Au fost pregătite fel și fel de programe speciale pentru copii, toate menite să-i facă fericiți pe cei mici. Vor primi răspunsuri la întrebări, se vor bucura de experimente și vor lua parte la activități de lucru manual, modelaj în lut și desen.
„Fie că învață să realizeze o pagină de bandă desenată, fie că ascultă povești, că fac experimente sau că pătrund în spațiul muzeal în care pot admira diferite exponate, cei mici pleacă fericiți. Muzeele sunt medii educaționale importante, cu un potențial de învățare considerabil. Colecțiile expuse în muzeele din structura MMB oferă copiilor o legătură tangibilă cu timpul, locurile, evenimentele sau oamenii de astăzi și din trecut, permițându-le să experimenteze evoluția istoriei umane și a patrimoniului cultural”, transmit reprezentanții muzeului, prin intermediul unui comunicat de presă.
Școala de Vară la MMB începe anul acesta cu programul „Amintiri din copilărie – de la Ion Creangă la Harry Potter”, program susținut sub forma unei tabere urbane în aer liber, în curtea Casei Filipescu – Cesianu. telierele sunt inspirate de cărțile despre copilărie ale unor autori cunoscuți, Ion Creangă și J.K. Rowling, studiați în ciclul primar și gimnazial. Programul unei zile cuprinde trei ore, de la ora 10:00 la 13.00, iar calendarul este structurat în jurul a patru teme:
Din seria de programe pentru copii face parte și cel numit „Caravana muzeelor în benzi desenate”. Acesta începe sâmbătă, 17 iulie, la Palatul Suțu. Apoi, caravana va călători și la Muzeul Theodor Aman, la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei, Muzeul Dr. George Severeanu, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck și la Casa Filipescu-Cesianu.
Atelierele de bandă desenată din „Caravana muzeelor” vor avea loc în zilele de sâmbătă, mai precis pe 17 și 31 iulie, pe 7 și 14 august, și pe 4 și 11 septembrie 2021, de la ora 11:00 la 12:30. Copiii vor învăța, alături de autorul Mihai Ionuț Grăjdeanu, să realizeze o pagină de bandă desenată cu câte două sau mai multe cadre, cu unul sau mai multe personaje, respectând un fir epic și dând naștere unei povești cu episoade scurte.
În zilele de duminică 18 și 25 iulie, 1 și 15 august, de la ora 11:00 la 12:30, copiii sunt așteptați la Muzeul Dr Nicolae Minovici. Acolo vor lua parte la ateliere speciale de lucru manual, folosind materiale reciclabile și/sau de origine naturală.
Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Municipiului București propune copiilor, în data de 21 iulie 2021, un atelier inedit la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck. Atelierul are două teme, în funcție de grupa de vârstă a participanților, după cum urmează:
La Casa Filipescu – Cesianu, în mansardă, pe copii îi așteaptă câteva ateliere de istorie urbană. Ele fac parte tot din categoria de programe pentru copii. Atelierele vor avea loc în zilele de miercuri, 4, 11, 18 și 25 august, de la ora 11:00 la 12:30. Copiii vor afla lucruri interesante despre istoria orașului, arhitectură, arte decorative etc. Iată tematica atelierelor:
La Palatul Suțu, în 19 și 26 august Asociația Learning by Teaching și MMB organizează un program educativ numit „Anatomia corpului uman la copii”. Pornind de la obiectele de patrimoniu din Palatul Suțu, participanții vor descoperi corpul uman. Copiii vor avea ocazia să afle mai multe despre expoziția tematică „De la anatomia artistică la opera finită”, dar și despre obiectele din expoziția „Timpul orașului”.
Un alt atelier care are loc la Palatul Suțu îi așteaptă pe copii să exploreze viața omului neolitic pornind de la expoziția „Civilizația Gumelnița. Viața în sud – estul României acum 6.500 de ani”. Atelierul este structurat în două întâlniri a câte o oră jumătate fiecare, în zile diferite, după cum urmează:
Pentru înscrieri și detalii referitoare la fiecare program din „Școala de Vară la MMB”, părinții sunt rugați să trimită un e-mail la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro. Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 15:00, în limita locurilor disponibile. Participarea la aceste programe pentru copii se face numai pe bază de înscriere și conform categoriei de vârstă indicată în descrierea fiecărui program.
Tangibil: care se poate percepe prin atingere, care are un aspect concret; real; evident;
Neolitic: Perioadă din istoria omenirii care a urmat după mezolitic și a precedat epoca metalelor, caracterizată prin folosirea uneltelor de piatră șlefuită și de bronz, prin apariția agriculturii primitive, a creșterii vitelor și a olăritului; epoca pietrei șlefuite;
Antropomorf: care are formă de ființă omenească;
Zoomorf: care reprezintă animale; zoomorfic.