Câți elevi au făcut, în anul școlar recent încheiat, educație sexuală
Multe persoane, printre care și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, sunt de părere că educația sexuală este o disciplină ce trebuie introdusă în programa școlară. În acest moment materia este una opțională, iar conform Ministerului Educației foarte puțini copii au parte de ea. În continuare vă spunem câți elevi au făcut, în anul școlar ce tocmai s-a încheiat, educație sexuală.
Materia opțională la care copiii învață despre familie și reproducere poartă numele de „Educație pentru sănătate”. La ea participă, teoretic, conform Ministerului Educației, peste 148.500 de elevi. Asta înseamnă aproximativ 7% din numărul total. Noțiuni despre reproducere se învață și în clasa a VII-a, la ora de biologie. Conform programei, copiii învață despre modificările hormonale, despre reproducerea și sistemul reproducător, precum și despre autocunoaștere și responsabilitate în concepție și contracepție. De asemenea, elevilor li se predau informații despre igienă și prevenirea îmbolnăvirilor și infecțiilor cu transmitere sexuală.
Ce învață copiii la opționalul „Educație pentru sănătate”?
Una din componentele opționalului „Educație pentru sănătate” se numește „Sănătatea reproducerii și a familiei”. Programa este gândită pentru toate clasele, de la clasa I până la clasa a XII-a. În clasele I și a II-a copiii învață despre rolurile în familie și despre diferențele dintre fete și băieți (relații sociale). În clasele a III-a și a IV-a celor mici li se explică cum au venit pe lume, care sunt modificările corporale care apar la pubertate și care sunt percepțiile reciproce ale băieților și fetelor. Apoi, în clasele V – VI, se vorbește despre sentimentul de iubire față de cei apropiați și despre atașamentul față de familie. De asemenea, este abordat și subiectul despre prietenie și iubire, aici fiind vorba despre factorii care influențează deciziile de implicare sau neimplicare în relații interpersonale.
În clasa a VII-a și a VIII-a lucrurile devin mai complexe. Elevii învață, printre altele, despre comportamentul sexual responsabil, despre infecțiile cu transmitere sexuală, despre planurile de viață. Totodată, sunt abordate teme de o importanță majoră precum concepția și sarcina, avortul sau sarcina nedorită, dar și despre abuzul sexual.
Din clasa a IX-a și până în clasa a XII-a se continuă cu noțiuni despre comportamentul sexual. Pe lângă asta se vorbește despre comunicarea în relația de cuplu, despre disfuncțiile sexuale, identitate și orientare sexuală, pornografie și prostituție.
Educația sexuală în școli este un subiect controversat, mai ales în rândul părinților. Ministrul Sorin Cîmpeanu este de părere că această disciplină trebuie să facă parte din programă. Se dorește ca ea să fie introdusă într-un modul de educație pentru viață, alături de alte discipline. Mai multe detalii găsiți aici.
Dicționar
Pubertate: perioadă a vieții omenești situată între copilărie și adolescență, caracterizată prin maturizarea glandelor sexuale, prin apariția caracterelor sexuale secundare și printr-o dezvoltare psihică intensă;
Percepție: proces psihic de cunoaștere senzorială, prin care obiectele și fenomenele sunt reflectate ca întregi; înțelegere, cunoaștere.