Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Kinkanju, ruda exotică a ratonului
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre kinkanju, ruda exotică a ratonului. Haideți să aflăm mai multe despre acest mamifer adorabil din America Centrală și de Sud.
Kinkajuul este un mamifer care trăiește în pădurile tropicale din America Centrală și de Sud. El nu se înrudește cu nicio altă specie de mamifere care își trăiesc viața în copaci.
Habitatul natural al kinkajuului începe în Mexic și se întinde pe toată America Centrală până în Bolivia și în Brazilia. Aceste minunate mamifere pot fi găsite până la o altitudine de 2500 de metri. Ele trăiesc în diferite tipuri de păduri tropicale, defrișarea fiind un potențial pericol pentru ele.
Deși este carnivor, el mănâncă în general aproape doar fructe
Frumosul mamifer are un cap rotund, ochi mari, un bot scurt și ascuțit, membre scurte și o coadă agilă și puternică. El poate atinge o lungime de 82 – 133 de centimetri, doar coada măsurând între 39 – 57 de centimetri. Greutatea lui poate fi de 1,4 – 4,6 kilograme. Femelele sunt, de obicei, mai mici decât masculii.
Deși are dinți ascuțiți și este considerat un mamifer carnivor, dieta sa omnivoră constă din fructe și crenguțe. Unele studii arată că fructele proaspete reprezintă chiar 90% din dietă. Kinkajuul se folosește de limba sa pentru a scobi în interiorul fructului. De asemenea, se crede că are un rol important în răspândirea semințelor fructelor, astfel ajutând pădurile să creacă. Uneori, kinkajuul a fost observat mâncând insecte, în special furnici. Se crede că el mai mănâncă și ouă de păsări și chiar animale mici.
Își petrece viața în copaci
Ruda exotică a ratonului își petrece toată viața în copaci. Este perfect adaptat acestui stil de viață. Precum ratonii, el este foarte îndemânatic, abilitate care îl face un rival veritabil pentru primate. Chiar și coada sa este extrem de utilă, ea putând fi considerată cea de-a cincea mână. Ce este foarte interesant la kinkaju este că își poate suci gleznele până la 180°. Acest lucru îi permite să coboare din copaci cu ușurință dar și să fugă mai ușor de prădători. Pentru a-și marca teritoriul, el se folosește de niște glande speciale aflate în jurul gurii, a gâtului și pe burtică.
Deși sunt animal predominant solitare, kinkajuii dorm în grupuri mari și, uneori, caută hrană împreună. S-a mai observat că adesea ei se curăță unii pe alții în grup. Atunci când caută hrană, kinkajuul se mai asociază cu olingo, un alt mamifer care trăiește în copaci și care se hrănește cu fructe. Totuși, dacă hrana este insuficientă, kinkajuii mai mari îi alungă pe olingo.
Nu suportă lumina soarelui
Kinkanjuul este un animal nocturn, adică își desfășoară toate activitățile în timpul nopții. De obicei, ei sunt cei mai activi între orele 19:00 și până la miezul nopții. În timpul zilei, ei dorm în scorburi de copaci sau în alte locuri ferite de soare. Perioada de gestație este de aproximativ 115 zile, femele dând naștere la unu sau, în cazuri rare, la doi pui.
Kinkajuii sunt ținuți și ca animal exotice de casă. Sunt animale jucăușe, liniștite, ascultătoare și nu miros. Pare un animal ideal, nu? Ei bine, au tendința să devină uneori agresivi. Nu sunt deloc fanii mișcărilor bruște, a zgomotului și a statului treaz în timpul zilei. Un Kinkaju agitat poate să țipe și să atace, zgâriindu-și victima și uneori chiar mușcând-o. În el Salvador și Honduras, kinkajuii ținuți în casă sunt denumiți “maimuțe leu”. În Peru, ei sunt numiți “maimuțe urs”. În captivitate, durata lor de viața este de aproximativ 23 de ani, recordul înregistrat fiind de 41 de ani.
Curiozități despre kinkanju
Principalii prădători ai kinkanjuului sunt jaguarii, vulpile și vulturii harpie.
Kinkanjuul este capabil să latre, să țipe și să producă urlete foarte înalte. Din această cauză, în unele culturi el mai este poreclit și “femeia plângătoare”.