Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cine au fost ocrotitorii penitenciarelor din România
Astăzi îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, doi dintre apostolii care au ajutat la răspândirea cuvântului lui Iisus Hristos. Haideți să aflăm împreună mai multe despre viața lor.
Astăzi îi sărbătorim pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Deși ar putea părea că ei sunt doar zeități sau personaje din Biblie, aceste persoane au existat cu adevărat. Ei și-au dedicat viața răspândind cuvântul Domnului și luptând pentru libertatea creștinilor. Haideți să aflăm împreună mai multe despre cei doi.
Și Petru și fratele său au fost apostoli
Petru, sau Shimon după numele său adevărat, s-a născut în Betsaida, un sat care în ziua de astăzi se află pe teritoriul Siriei. El a fost fratele unui alt apostol, Andrei. De meserie Petru era un simplu pescar.
Într-o zi, el și colegii lui pescari nu reușeau nicicum să prindă pești. Dintr-o dată, Iisus Hristos a apărut și le-a zis să mai arunce plasele o dată în apă. Nedumeriți, pescarii le-au aruncat înapoi. Când le-au scos iar, ele erau pline cu pești.
Această minune este numită în Biblie “pescuirea minunată” iar Petru a avut onoarea să fie martor. Iisus a fost chiar și cel care i-a dat acest nume apostolului. După săvârșirea minunii, Iisus a propus ca Petru să devină un „pescar de suflete” și la numit Kepha. Kepha înseamnă piatră în aramaică, acest nume fiind inspirat din faptul că Petru avea un corp solid. Atunci când Biblia a fost tradusă în greacă, numele său a devenit Petros, ca mai apoi în latină să devină Petrus.
A ajutat la scrierea teoriei creștine
Viața sa de apostol a început la Ierusalim. Acolo a fondat alături de Iacob, fratele lui Iisus, și de Ioan prima comunitate iudeo-creștină. Conform credinței lui Petru, doar evreii puteau fi convertiți la creștinism în acea perioadă.
O altă ocupație a apostolului Petru a fost învățătura. El a ajutat la scrierea teoriei creștine și la educarea noilor creștini. Pentru el, Biserica era Catedra lui Iisus. De aici provine și numele de Catedrală.
Viața lui Petru avea să se schimbe atunci când a fost arestat și pus în lanțuri. Biblia spune că el a fost eliberat ca printr-o minune de către un înger. Astfel, apostolul s-a decis să plece la Roma în anul 57 unde a devenit liderul iudeo-creștinilor.
Pavel a persecutat creștinii la început
Apostolul Pavel s-a născut la Tars, pe teritoriul Turciei de astăzi. El este numit Saul de către evrei, Paul de romani și Pavel de slavi. Pavel a fost un scriitor și un membru activ al societății în care trăia. Deja în anul 5 d.Hr. el avea numeroase scrieri. Nici nu este de mirare. Orașul său era considerat în acea perioadă o oază a școlilor de retorică și de filosofie.
Pavel a intrat în zona creștinismului drept un evreu fanatic. La început, el a fost printre cei care izgoneau creștinii. Ura sa pentru creștini l-a dus până la Damasc unde dorea să facă ordine printre ucenicii lui Iisus.
Pe drum spre Damasc, lui Pavel i s-a întâmplat un lucru bizar. O siluetă care radia o lumină orbitoare i s-a arătat în cale. Era chiar Iisus Hristos, cel pe care Pavel îl Persecuta. Lumina puternică l-a făcut pe Pavel să-și piardă vederea. Confuz, el s-a lăsat dus de mână de către Iisus până la Damasc, unde a fost și botezat. Odată botezat, el și-a recăpătat imediat vederea.
Viața sa a fost o aventură
Din acel moment el a devenit unul dintre cei mai mari răspânditori ai cuvântului lui Iisus. Pavel a petrecut trei an în pustiul Arabiei ca mai apoi să se întoarcă în Damasc. Ajuns acolo, el a avut probleme cu gărzile regelui de care a scăpat ascunzându-se într-un coș de nuiele. După ce aventura din Damasc a luat sfârșit, apostolul s-a întors la Ierusalim unde a primit susținerea apostolului Barnabas și a devenit un creștin de încredere.
Alături de acesta a început să convertească toți ne-evreii din Antiohia. Mai apoi, ei au pornit spre Cipru, Pamfilia, Psidia și Licaonia. Tot ei au organizat și primul consiliu al creștinilor în anul 49, la Ierusalim.
Viața sa a fost una plină de suișuri și coborâșuri. A fost biciuit, i s-au furat banii și a fost chiar și întemnițat în timp ce parcurgea traseul Efes către Macedonia și apoi în Grecia pentru a se întoarce la Ierusalim. Viața sa a luat sfârșit în anul 61 atunci când, în urma unei decizii romane, evreii au fost nevoiți să-l aresteze și să-l decapiteze.
În România, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt considerați sfinții ocrotitori ai penitenciarelor. Acest lucru se datorează faptului că au fost întemnițați de mai multe ori de-a lungul vieții pentru crezul lor, dar și pentru greșelile pe care le-au comis în fața Domnului.