Stres maxim și emoții pentru peste 133.000 de adolescenți. Iată ce se întâmplă
Începând de astăzi, 28 iunie și până miercuri, 30 iunie, peste 133.000 de adolescenți au parte de stres maxim și emoții copleșitoare. Pentru unii și ziua de joi, 1 iulie, este una stresantă. Ce se întâmplă? Începe examenul național de Bacalaureat.
Examenul maturității, cum mai este numit, începe astăzi cu prima probă scrisă, cea de Limba și literatura română. Apoi, mâine, elevii vor susține proba obligatorie a profilului, iar miercuri proba la alegere a profilului și a specializării. Unii elevi vor susține și joi o probă scrisă, aceea la Limba și literatura maternă. „Pentru susținerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidați, dintre care 114.137 de candidați din promoția curentă, respectiv 19.526 de candidați din promoțiile anterioare. În Capitală vor susține probele scrise ale examenului de Bacalaureat peste 15.300 de candidați”, informează Ministerul Educației.
Primele rezultate se vor afișa în data de 5 iulie, până la ora 12:00, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro. Cei care sunt nemulțumiți de notele obținute pot depune contestație în aceeași zi, între orele 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale se vor afișa în data de 9 iulie.
Cum se desfășoară probele de Bac?
Elevii încep probele la ora 9:00, iar accesul candidaților în sală este permis până la ora 8:30. Timpul pe care îl au la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Ministerul Educației anunță că toate sălile de examen sunt dotate cu camere de supraveghere video și audio, funcționale. La fel ca la Evaluarea Națională, elevilor le este interzis să intre în sală cu obiecte personale, ele fiind lăsate într-o sală dedicată acestora.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:
recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 28 iunie – 1 iulie, între orele 8:00 – 16:00.