Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-a permis să își câștige traiul. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem mai multe despre ce face un pompier. Aflați mai multe despre o meserie care aduce odată cu ea multe și mari împliniri sufletești și prin intermediul căreia sunt ajutate multe persoane, dar și animăluțe.
Cine ar fi mai potrivit să ne povestească despre această meserie dacă nu un pompier? Cel cu care am stat noi de vorbă se numește Ovidiu Lefter și este pompier la Detașamentul 2 de Pompieri Timișoara, detașament din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș (ISU Timiș).
Ce știe toată lumea este că pompierii sting incendii. Ei bine, meseria aceasta implică mai multe lucruri, iar Ovidiu Lefter ne-a spus, pe scurt, ce înseamnă să fii pompier. „A fi pompier înseamnă să-ți asumi un stil de viață. Să fii un pic mai ieșit din comun datorită faptului că pompierii sunt o combinație perfectă dintre cuvintele adrenalină, disciplină, devotament, echilibru și multă, multă, multă iubire față de semeni. Și de tot ceea ce ne înconjoară, de altfel. Pompierii sunt, după părerea mea, aleșii vizibili ai lui Dumnezeu ca să facă bine pentru aproapele lor”, spune pompierul.
Pe lângă că sting incendii, pompierii mai au și alte atribuții, despre care ne-a povestit Ovidiu Lefter. „Pe lângă stingerea incendiilor pompierii intervin pentru descarcerarea persoanelor sau eliberarea persoanelor din autovehiculele implicate în accidentele rutiere, acordă prim ajutor medical persoanelor care au nevoie de noi prin celebrele ambulanțe SMURD, încadrate cu pompieri, de altfel. Pompierii acționează atunci când natura devine un pic mai sălbatică și mai puțin prietenoasă și e nevoie să salvăm oameni, animale, bunuri din calea apelor, zăpezilor și a vântului puternic. Pompierii sunt prezenți chiar și atunci când pisica e un pic mai năzbâtioasă și vrea să fugă de la stăpân și se urcă în copac”, explică angajatul ISU.
Pompierii sunt de mai multe feluri. Ei se împart în funcție de natura pe care o au intervențiile. „Pe lângă cei clasici, pompierii care sting incendiul, focul, dacă ne referim la alte tipuri de misiuni avem pompieri paramedici, cei care intervin la misiunile de acordare prim ajutor medical, pompieri alpiniști, pompieri scafandri și pompieri cebereniști, cum le spunem noi (numele provin e de la prescurtarea unei expresii: CBRN – are legătură cu pericole chimic, biologice, radiații, nucleare). Sunt acei pompieri care intervin atunci când, de exemplu, avem o mamă puțin agitată și scapă un termometru pe jos. Și se sparge. Pompierii cebereniști vin și culeg mercurul, care este foarte, foarte toxic. Și nu în ultimul rând avem și pompieri pirotehniști care sunt instruiți să lucreze cu muniția neexplodată din conflictele militare, cum ar fi de exemplu al doilea război mondial”, spune pompierul.
Când suntem mici ne dorim să avem fel și fel de meserii. De cele mai multe ori, pe măsură ce creștem ne răzgândim și alegem altceva. Ei bine, în cazul lui Ovidiu Lefter lucrurile au stat diferit. El a știut de mic că vrea să devină pompier. „Dintotdeauna mi-am dorit să fiu pompier. Tatăl meu la rândul lui a fost pompier și pot spune că am crescut pe lângă autospecialele de pompieri. Amuzant este că atunci când eram și eu pici, și eram întrebat „ce face tatăl tău?”, în loc să spun că stinge incendii spuneam că aprinde focuri”, își amintește pompierul.
Pompier de-adevăratelea este de vreo opt ani. „Sufletește, după cum am spus, sunt pompier dintotdeauna. Dar practic, din anul 2017. Atunci când am absolvit Academia de Poliție, Facultatea de Pompieri din București, un ciclu universitar de patru ani. Deci dacă am aduna facultatea, unde pot să zic că am mers la intervenții pe timpul stagiilor de practică, și de când sunt la ISU Banat aș avea undeva la opt ani de pompieri”, spune Ovidiu Lefter.
Ovidiu Lefter ne-a explicat ce are de făcut cineva care vrea să devină pompier. Nu este necesar să urmați neapărat o facultate, însă există diferențe dacă nu o faceți. „Nu neapărat trebuie să faci o facultate. Sunt două categorii de pompieri. Pompierii sunt împărțiți în două mari categorii: pompieri ofițeri și pompieri subofițeri. Pompierii subofițeri urmează un curs postliceal în cadrul Școlii de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești, un ciclu de un an de zile, iar la finalizare primesc gradul de sergent major, respectiv subofițer.
Iar pentru a deveni ofițer urmezi un ciclu universitar de patru ani în cadrul Facultății de Pompieri din București, unde la finalizarea studiilor primești gradul de sublocotenent”, explică pompierul.
Între ofițeri și subofițeri există diferențe. „Ofițerii sunt însărcinați cu coordonarea echipajelor de intervenție și nu numai. Pe când subofițerii au ca atribuție efectiv intervenția. Ei nu coordonează, ci sunt coordonați să execute ceea ce au pe timpul unei intervenții de îndeplinit, atribuțiile”, spune Ovidiu Lefter.
Pentru a deveni pompier este nevoie să ai și câteva calități. „Pe lângă curaj ai nevoie de răbdare, devotament, disciplină de sine, dorința de a face bine în orice condiții și o mare, mare rezistență la stres. E o meserie stresantă uneori, dar cu foarte mari împliniri sufletești”, declară pompierul.
Poate că v-ați întrebat vreodată ce face un pompier toată ziua la locul de muncă. Nu întotdeauna sunt intervenții și atunci pompierii ce fac? Se plictisesc? În niciun caz. Ovidiu Lefter ne-a povestit cum arată o zi din viața unui pompier.
„Pompierul subofițer, cel care intervine, are o tură de serviciu de 24 de ore cu 48 de ore recuperare după serviciu. Tura începe la ora 8:00 dimineața, când pompierul se prezintă la serviciu, în uniforma de serviciu, își verifică accesoriile, autospeciala pe care va fi încadrat în ziua respectivă, echipamentul individual de protecție, foarte important, după care începe să se încadreze în programul orar al subunității. Ceea ce presupune că de la ora 9:00 și până seara la ora 22:00, cu mici pauze, se pregătește. Se pregătește fizic îmbrăcând echipamentul sportiv și executând probe sportive pe platoul subunității, dar și teoretic și practic la pregătire de specialitate, atunci când preconizează a se întâmpla anumite misiuni și își ia toate măsurile ca să știe ce are de făcut”, explică pompierul.
În momentul în care se întâmplă ceva și pompierii trebuie să intervină în unitate începe să sune o alarmă. Din acel moment pompierii sunt „băgați în priză” și au un timp foarte scurt în care trebuie să răspundă. „Atunci când sună alarma, în funcție de ce moment al zilei ar fi, noapte sau zi, pompierii au un timp de răspuns până la ieșirea din subunitate și începerea deplasării către locul intervenției de două, respectiv trei minute. Două minute pe timp de zi, trei minute pe timp de noapte.
În momentul în care sună alarma există, dacă e până la ora 16:00 pe timpul zilei, comandantul subunității sau locțiitorul, adică eu, care vom ordona efectiv ce autospeciale și ce personal se deplasează la intervenție. Iar după ora 16:00 până mâine dimineață la ora 6:00 există un subofițer cu funcție de comandă, șef al turei de serviciu, care la fel, preia din atribuțiile noastre și va comanda ce forțe se deplasează la intervenție”, ne spune pompierul. Ovidiu Lefter era la serviciu în timp ce a discutat cu noi și am avut ocazia să vedem, în direct, cum se procedează atunci când sună alarma și cum se dau ordinele de care pomeneam mai sus. Dacă și voi vreți să vedeți puteți intra pe canalul nostru de YouTube, aici, unde regăsiți întregul interviu.
Oamenii au nevoie de pompieri atunci când au loc incendii, atunci când sunt blocați în zăpadă, când sunt inundații sau când se produc accidente. La fel ca noi și animăluțele au nevoie de ajutor. Și ele au probleme și nu are cine să le ajute. În filme vedem cum pompierii salvează adesea pisici și căței și am vrut să vedem dacă în viața reală se întâmplă asta. Și ce să vedeți? Pompierii salvează mult mai multe animale. Le salvează pe toate ce se află în pericol.
„Am salvat atât pisici, cât și căței, și nu numai. Animăluțele au obiceiul ăsta de a se băga în locuri care sunt mai puțin prietenoase. Am salvat pisici din rigole, din podețe, am salvat căței blocați în spații înguste, pisici din copac, porumbei blocați pe fațadele clădirilor, pui de păsări căzuți din cuib, căprioare blocate în mlaștini. Am avut cam toate tipurile de animale blocate pe undeva”, povestește Ovidiu Lefter.
Tot de la el am aflat că aceste intervenții nu sunt tocmai ușoare. „Sunt puțin mai aparte. Pentru că animalele nu au conștiință de sine și atunci nu le poți calma, nu le poți indica ce au de făcut. De exemplu cum ar fi cu o persoană surprinsă undeva. Pe o persoană surprinsă undeva, conștientă, poți să o calmezi, poți să o liniștești. Ei poți să îi explici ce ar trebui să facă să te ajute pe tine ca salvator. Pe când un animăluț … e un pic mai dificilă intervenția, dar se rezolvă. Nu am avut probleme”, spune pompierul.
Pompierii au o îmbrăcăminte specială care îi protejează atunci când au misiuni. „Pompierii, ca orice militar, au o uniformă specifică armei noastre, o uniformă de serviciu, pe care o îmbrăcăm în funcție de tipul activității pe care o desfășurăm. Dar pe lângă uniforma militară de serviciu avem uniforme mai specifice misiunilor pe care le îndeplinim. De exemplu, dacă mergem la un incendiu avem costumul nomex, sau costumul tip pompier, care ne protejează la temperatura incendiului, avem casca de pompieri, care ne protejează în cazul în care există obiecte care s-ar putea să cadă de la înălțime, avem bocanci și mănuși care ne protejează de înțepături, arsuri, tăieturi și, bineînțeles, aparatul de respirat cu aer comprimat, aparat individual, care te protejează contra fumului. Asta ar fi ținuta de intervenție în cazul incendiilor sau în cazul descarcerărilor.
Alpiniștii se echipează cu hamuri și corzi specifice lor, scafandrii au acele costume pentru scufundat, cebereniștii au costume de protecție speciale, niște combinezoane care protejează față de substanțele toxice, iar pirotehniștii au ceva veste care protejează în cazul unor explozii, să zicem. Fiecare tip de intervenție, fiecare tip de misiune are un anumit echipament astfel încât să fim protejați. SMURD-ul, paramedicii, au un costum roșu, cu întărituri la nivelul coatelor, la nivelul genunchilor, spatelui, astfel încât să-i protejeze în cazul în care, să zicem, se află la intervenție și alunecă. Sau sunt obiecte înțepătoare acolo”, ne explică pompierul.
Pe lângă aceste uniforme pompierii au și o ținută de ceremonie pe care o îmbracă la parade sau evenimente speciale. Ovidiu Lefter ne-a povestit despre ea și ne-a spus din ce este compusă. Puteți afla și voi din interviul de pe canalul nostru de YouTube, disponibil aici.
Pentru cei care vor să devină pompieri Ovidiu Lefter are câteva sfaturi: „Să nu renunțe la visul lor, să-și ia toate măsurile necesare astfel încât să pășească pe urmele pompierului care-și dorește să devină, să-și asculte părinții, să fie voluntari atunci când vârsta le va permite și eu zic că e un bun început”.
Ce-i place și ce nu-i place lui Ovidiu Lefter la meseria pe care o are? Exact asta l-am întrebat și noi. Răspunsul îl regăsiți în interviul de pe YouTube, de care am pomenit mai sus.
Pici: tânăr; copil de sex masculin; puști;
A preconiza: a proiecta, a prevedea, a emite o idee, o ipoteză;
Locțiitor: persoană care ține locul alteia într-o funcție și îndeplinește o parte din îndatoririle acesteia;
Rigolă: șanț mic sau amenajare specială făcută de-a lungul străzilor, între marginea părții carosabile și bordura trotuarelor, având rolul de a colecta apele superficiale și de a le dirija la un punct de descărcare.