Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Insula Man, domiciliul zânelor. Haideți să aflăm mai multe despre această insulă plină de legende din Marea Britanie.
Insula Man, sau pur și simplu Mann, este o insulă dependentă a Coroanei Britanice. Asta înseamnă că, deși are autonomi, când vine vorba de deciziile interne, Marea Britanie este cea care ia deciziile care țin de politica externă. Ea se situează în Marea Irlandei, între Irlanda și Anglia. Populația insulei este de aproximativ 85.000 de oameni și cel mai mare oraș este Douglas. Mann nu face parte nici din Regatul Unit și nici din Uniunea Europeană. De asemenea, se crede despre Insula Man că este domiciliul zânelor.
Insula are o lungime de 52 de kilometri și o lățime de 22 de kilometri. În afară de ea, de Mann mai aparțin administrativ Calf of Man, o insulă locuită sezonier, Chicken Rock („Piatra Găinii”), pe care se află un far, Insula St. Patrick și Insula St. Michael. Ultimele două sunt conectate de insula principală cu ajutorul unor șosele.
Flora insulei nu este deosebită. În schimb, atunci când vorbim de faună situația este diferită. Pe insulă există două specii de animale specifice insulei. Este vorba despre pisica Manx și oaia Manx Loagthan. Pisica poate fi recunoscută datorită unei mutații genetice care a făcut-o să aibă o coadă extrem de scurtă. Oaia este și mai deosebită. Ea produce o lână închisă la culoare și poate avea până la 6 coarne. Carnea sa este considerată o delicatesă de către locuitori.
Domiciliul zânelor a devenit o insulă acum 10.000 de ani, atunci când nivelul apei a crescut la sfârșitul erei glaciare. Ea a fost colonizată în anul 6.500 î.Hr. Primii locuitori ai insulei au fost triburi de vânători-culegători și pescari.
A urmat o perioadă de dezvoltare a insulei. Agricultura a început să fie practicată pe insulă. O altă activitate era construcția de monumente, unele dintre ele existând chiar și în ziua de astăzi.
Romanii știau de existența acestei insule. Ei o numeau Insula Manavia. Totuși, istoricii nu știu dacă au cucerit-o.
În secolul al V-lea a fost introdusă cultura galeză pe insulă. Tot în această perioadă s-a format limba Manx, limba folosită de locuitorii insulei până acum 40 de ani, atunci când ultimul vorbitor s-a stins din viață. Această limbă este foarte asemănătoare cu irlandeza și cu galeza scoțiană.
Vikingii au ajuns în Mann la sfârșitul secolului al VIII-lea. Ei au introdus pe insulă Tynwald, cel mai vechi parlament din lume. El este folosit și în ziua de astăzi. De asemenea, ei au divizat insula în regiuni care sunt respectate chiar și astăzi. În 1266, Regele Magnus al VI-lea al Norvegiei a cedat insula Scoției în urma Tratatului de la Perth. Totuși, aceștia nu au început să o stăpânească decât abia în anul 1275, atunci când locuitorii din Mann au fost învinși în Bătălia de la Ronaldsway.
În anul 1290, Regele Edward I al Angliei la trimis pe Walter de Huntercombe să pună stăpânire pe Mann. Insula a rămas sub ocupația englezilor până în 1313, atunci când Robert Bruce a recâștigat-o pentru scoțieni în urma unui asediu care a durat 5 săptămâni.
În 1314, Mann a fost câștigată din nou de englezi, de această dată de John Bacach din Argyll. Desigur, conflictul nu se putea opri aici. Scoțienii s-au luptat din nou pentru insulă și au preluat puterea în anul 1317. De această dată a rămas mai mult timp sub ocupația scoțienilor, adică până în 1333. Aceste conflicte au continuat până în anul 1346, în acest timp insula fiind controlată ba de o țară, ba de alta.
În anul 1866, Insula Man a obținut o autonomie limitată. De atunci, insula a beneficiat de tot mai multă libertate internă. Dacă vă întrebați de ce își doreau ambele națiuni atât de tare insula, răspunsul este simplu. Ea se afla într-o poziție foarte strategică atunci când vine vorba de comerț. Aflându-se între Irlanda și Anglia, Insula Man reprezenta un punct central de comerț al Marii Britanii.
În prezent, comerțul nu mai este atât de relevant pe insulă precum odinioară. Insularii s-au reorientat către noi domenii. Deși pare bizar, astăzi cele mai mari surse de venit din Mann sunt companiile de asigurări și jocurile de noroc online. Ambele reprezintă câte 17% din venitul anual al țării.
Locuitorii de pe insulă sunt predominant britanici, ei reprezentând 60% din populație. Aceștia sunt urmați de către nativi, adică cei cu origini nordice sau celte care reprezintă 15% dintre locuitori. Printre celelalte minorități se numără irlandezii, sud-africanii, australienii și americanii. Religia predominantă pe insulă este creștinismul, majoritatea locuitorilor aparținând de diferite ramuri ale acestuia.
Având origini nordice, vă puteți da seama că folclorul insulei este plin de povești fascinante. Ele conțin o mulțime de creaturi fantastice despre care se crede că încă locuiesc pe insulă.
Unul dintre basme spune că Mann este domiciliul zânelor. Acestea sunt cunoscute local drept „micuțul popor”. Există chiar și un faimos Pod al Zânelor. Se spune despre el că poate aduce ghinion dacă nu le urezi o zi bună zânelor atunci când treci pe el.
Sursă foto: pixabay.com, wikipedia.org, pinterest.de