Încălzirea globală în România. Ce efecte vor avea schimbările climatice în acest secol
Încălzirea globală poate fi observată tot mai mult în România. InfoClima a realizat un studiu despre cum va evolua aceasta pe parcursul secolului. Aflați care vor fi schimbările.
Încălzirea globală se va resimți din ce în ce mai tare în România. O analiză făcută pe platforma InfoClima de către Roxana Bojariu, președintele consiliului științific în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, ne indică faptul că temperatura medie va crește pe parcursul acestui secol pe întreg teritoriul țării.
Cel mai pesimist scenariu ne indică faptul că în lunile de vară, temperaturile vor crește cu până la 8°C. De asemenea, grosimea stratului de zăpadă se va reduce cu până la 80%. Chiar și precipitațiile vor suferi schimbări. Ele vor fi din ce în ce mai rare dar și mult mai intense.
Precipitațiile se vor reduce cu până la 18%
„În perioada 1901-2020, la nivelul României, temperatura medie anuală a aerului a crescut cu mai mult de 1°C, o creștere comparabilă cu media globală. Totuși creșterile temperaturii nu sunt uniforme. În funcție de factorii locali, ele variază ca magnitudine, pe regiuni și în funcție de anotimp. De exemplu, începând din 1961 și până în prezent, mediile temperaturii aerului au crescut cu 2-3 grade Celsius, în cazul verii, în regiuni din sudul țării. Pentru viitorul apropiat (2021-2050), la nivelul României, rezultatele modelelor climatice analizate indică o creștere medie a temperaturii lunare în cea mai caldă lună a anului de până la aproape de 4°C în cel mai pesimist scenariu”, a remarcat în studiu Roxana Bojariu.
Conform acesteia, cele mai mari schimbări vor apărea după jumătatea secolului. În viitorul apropiat, adică în următorii 30 de ani, vom putea observa o reducere de până la 18% a cantității lunare de precipitații. Acest lucru este valabil pentru cel mai pesimist scenariu.
Efectele se vor resimți amplificat în orașe
Roxana Bojariu mai susține că în mediile urbane, efectele schimbării climatice se vor resimți amplificat. Acest lucru se datorează mediului artificial construit de oameni. Orașele vor deveni, practic, insule de căldură. Chiar și inundațiile din orașe vor deveni din ce în ce mai comune.
„Datorită izolării solului de atmosferă, scurgerea la suprafață a apei este amplificată și inundațiile urbane sunt și ele amplificate în orașe. Spațiile verzi și lacurile care acționează ca rezervoare favorizează infiltrarea apei în sol și reduc din impactul inundațiilor urbane”, a adăugat Roxana Bojariu.
Ce nu se va schimba, însă, este structura anotimpurilor. În România vom avea în continuare 4. Totuși, caracteristicile acestora vor suferi schimbări. Primăvara se va declanșa mai rapid iar vara va dura mai mult, extinzându-se spre toamnă.