Ziua Drapelului Național. Ce semnifică fiecare culoare
În fiecare an, în data de 26 iunie, sărbătorim Ziua Drapelului Național. Cu ocazia aceasta astăzi, de la ora 10:00, Ministerul Apărării Naționale va organiza un ceremonial militar în Piața Tricolorului din fața Palatului Cercului Militar Național, București.
Drapelul este unul din simbolurile naționale. Conform Constituției României drapelul, stema, sigiliul și imnul (în prezent „Deșteaptă-te române”) sunt simboluri naționale. După cum bine știți, drapelul României este tricolor. Culorile sunt așezate vertical, cu benzile de lățime egală, începând de la lance, în ordinea următoare: albastru, galben, roșu. Mai exact albastru cobalt, galben crom și roșu vermion. Conform unei legende foarte răspândite, culorile roșu, galben și albastru ar fi fost utilizate încă din vechime de către români ca simbol al lor sau de alții pentru a-i desemna pe aceștia. Aceste culori se regăsesc pe diplomele emise de Mihai Viteazul și pe scuturi. In anul 1821, cele trei culori se regăseau pe drapelul de luptă al lui Tudor Vladimirescu. Tot de atunci moştenim semnificaţia celor trei culori: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor) şi Frăție (roșul sângelui). Potrivit Wikipedia, tricolorul ca simbol al națiunii românești apare la începutul secolului XIX.
Drapelul este foarte asemănător cu drapelul civil al Andorrei și cel de stat al Ciadului.
În fiecare an, în întreaga țară, sunt organizate evenimente pentru a marca Ziua Drapelului Național.
La București Brigada Rutieră a Inspectoratului General al Poliției Române informează că pentru buna desfășurare a ceremoniei se va restricționa traficul rutier pe Calea Victoriei. În intervalul orar 09:00 – 11:00 între Strada Ion Câmpineanu și Bulevardul Regina Elisabeta nu se va putea circula. De asemenea, traficul va fi restricționat și pe Strada Constantin Mille, între Calea Victoriei și Strada Ion Brezoianu, între orele 06:00 – 11:00.
Solicitări și recomandări
Plecând de la acest eveniment Brigada Rutieră are câteva solicitări și recomandări care vizează atât conducătorii auto, cât și pietonii. „Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudență, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu oprească ori să staționeze decât în locurile special amenajate și să respecte semnalele și indicațiile polițiștilor rutieri.
Pietonilor le recomandăm să circule doar pe trotuare, traversarea străzii să o facă doar prin locurile special amenajate și la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic, iar conducătorii de vehicule le-au înțeles intenția de a traversa”, transmite Brigada Rutieră.
Dicționar
Lance: veche armă de atac, formată dintr-o vergea lungă de lemn prevăzută cu un vârf metalic ascuțit; suliță.
Restricție: măsură care limitează, îngrădește un drept, o libertate etc.
Prudent: care se ferește de tot ce ar putea să-i producă un neajuns, o neplăcere, un necaz.