Vreți să vedeți capre negre? Merită de făcut o excursie până la ele
Una din speciile de animale emblematice pentru țara noastră este capra neagră. Zilele trecute, într-unul din parcurile naționale a fost văzută o nouă generație. Vreți să vedeți și voi capre negre? În realitate? Vă spunem noi în cele ce urmează unde le găsiți.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a făcut zilele trecute o postare pe pagina de Facebook. Se pare că în Parcul Național Retezat a fost observată o nouă generație de capre negre. „În această etapă a vieții lor caprele negre sunt încă curioase și zilele lor sunt adevărate aventuri. Lenuța Bogdan, ranger în cadrul administrației parcului le studiază comportamentul în cadrul activităților de monitorizare efectuate în această perioadă”, anunță reprezentanții Romsilva, în postarea de pe Facebook.
Parcul Național Retezat este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva. Parcul are o floră diversă, adăpostind aproape 1190 de specii de plante superioare autohtone din cele peste 3136 din România. În postarea făcută de Romsilva au fost oferite detalii și cu privire la specia caprei negre.
„Capra neagră (Rupicapra rupicapra) are habitatul în zonele stâncoase montane din Europa. Grație musculaturii foarte dezvoltate și a copitelor despicate, capra neagră se poate deplasa cu ușurință în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor. Ele se hrănesc cu măceșe alpine, muguri și vlăstari de foioase sau conifere, frunze de plante diferite, iar iarna caprele consumă mușchi sau licheni”, scrie Romsilva.
Pui de Bambi în pădurile din Caraș – Severin
În pădurile de la noi se plimbă și pui de Bambi. Romsilva a anunțat ieri că în pădurile administrate de Ocolul Silvic Teregova din județul Caraș – Severin au fost văzute ciute alături de puii lor. Ciuta este femela cerbului și este un animal erbivor. Îi place să „locuiască” în zone montane sau deluroase cu păduri întinse. Ele asigură condițiile de liniște, hrană și adăpost. În clipul video postat pe pagina de Facebook puteți vedea cum puii ciutelor nu se dezlipesc de mamele lor. Ele, de asemenea, sunt foarte protectoare și atente la noua generație de ciute și cerbi. Videoclipul poate fi văzut aici.
Dicționar
Ranger: persoană care asigură protecția și ordinea în cadrul parcurilor naționale;
Vlăstari: ramură tânără, subțire și flexibilă, care se dezvoltă din rădăcină sau din tulpina unei plante lemnoase.