Programul „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” a fost prelungit
Ieri, 24 iunie, Guvernul României a adoptat proiectul de hotărâre privind aprobarea prelungirii Programului național „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”. Prelungirea implică o perioadă de doi ani, respectiv până în 2024.
Până acum s-au obținut rezultate pozitive, fapt pentru care se dorește continuarea programului. Unul din rezultatele bune este că abandonul școlar a fost redus. Iată rezultatele înregistrate:
rata medie de abandon școlar în anii terminali a scăzut de la valoarea de referință 6,5% la 1,98%. Rata medie de absolvire a liceului a crescut de la 86,9% la 97,47%, iar rata de promovare a examenului de bacalaureat a crescut de la 49,6% la 62,88%;
în facultăți, rata de retenție după primul an de studii a crescut de la 79,4% la 81,64%.
„Pentru a asigura egalitatea de șanse și caracterul incluziv și nediscriminatoriu al educației, în condițiile excepționale de desfășurare, începând cu martie 2020, a activităților didactice preponderent prin intermediul tehnologiei și al internetului, sunt necesare activități de educație remedială în scopul dezvoltării competențelor tuturor elevilor și pregătirii acestora, în mod special în situațiile în care elevii nu au avut acces sau au avut acces limitat la tehnologie. Prelungirea perioadei de implementare nu presupune alocarea unor fonduri suplimentare și se face în cadrul bugetului existent al Proiectului privind învățământul secundar – ROSE”, se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Educației.
Mai multe despre program
Programul „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” face parte din proiectul privind învățământul secundar numit ROSE. Acesta are ca obiective reducerea abandonului școlar și creșterea rate de promovare a examenului de bacalaureat. În cadrul proiectului elevii iau parte la activități: remediale, de îndrumare și orientare profesională, dezvoltare personală și dezvoltare a abilităților socio-emoționale. De asemenea, liceeni participă la activități extracurriculare și de informare cum sunt vizitele sau excursiile de documentare, stagiile de pregătire, participarea la două competiții și formarea de rețele interșcolare.