Locuri de poveste din România: a înflorit bujorul de munte
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Majoritatea locurilor pe care vi le prezentăm pot fi vizitate în diverse perioade ale anului. Astăzi facem o excepție și vă vorbim despre bujorul de munte, care poate fi vizitat numai în această perioadă în Parcul Național Munții Rodnei. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva anunță că bujorul a început să înflorească și așteaptă să fie admirat. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook Romsilva, alături de câteva fotografii în care se poate observa peisajul superb.
Denumirea florii este „Rhododendron”, însă în termeni populari ea este cunoscută drept bujor de munte. Romsilva are câteva sfaturi în cazul în care doriți să-i faceți o vizită. „Înainte de a vă porni la drum pe munte, informați-vă asupra stării vremii, folosiți o ținută adecvată pentru drumeție (datorită ploilor abundente din ultimul timp o parte din trasee vor fi „cu noroi”) și să aveți asupra dumneavoastră o haină pentru ploaie”, scriu reprezentanții Romsilva într-o postare pe pagina de Facebook.
Rhododendronul, sau bujorul de munte, este o specie protejată, iar turiștii sunt rugați să nu culeagă flori sau să le distrugă. Dacă ne gândim logic nici nu are rost să rupem florile. Ele se vor ofili și nu ne vom putea bucura de ele.
Mai multe despre bujorul de munte
Bujorul de munte este o plantă care se găsește în țara noastră în Carpații Orientali sau Meridionali. Conform Romsilva, perioada maximă de înflorire este în a doua parte a lunii iunie, începutul lunii iulie. Planta este una perenă și crește spontan în tufe pitice în zonele alpine însorite. Florile pe care le face au o culoare roz sau roșu aprins și sunt grupate, oferind senzația de buchete.
Parcul Național Munții Rodnei, unde puteți admira bujorul de munte, este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva. Este al doilea parc național din țară ca suprafață, având peste 47.000 de hectare și este situat în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița – Năsăud. Mai multe detalii privind stadiul de înflorire al bujorului de munte găsiți pe pagina de Facebook a Parcului Național Munții Rodnei, aici.
Dicționar
Perenă: care trăiește și rodește mai mulți ani de-a rândul, având o rădăcină persistentă din care se dezvoltă în fiecare primăvară o nouă tulpină;
Spontan: care se face sau se produce de la sine, fără vreo cauză exterioară aparentă; care se face de bunăvoie, fără a fi silit de nimeni; care apare brusc, pe neașteptate.