Există conflict între generații? Scriitorul Horia Roman Patapievici are propria viziune
La Universitatea de Vest din Timișoara au început miercuri Conferințele Dilema Veche pe tema „Părinți și copii. Vârste, mode, generații”. Conferențiari, scriitori, sociologi încearcă să răspundă unor probleme actuale, cum este întrebarea „Există conflict între generații?”.
Tema Conferinței Dilema Veche de la Universitatea de Vest, „Părinți și copii. Vârste, mode, generații”, este de mare actualitate. Cu toții, părinți sau copii, ne-am pus la un moment dat întrebarea „Există conflict între generații?”.
Zilele acestea avem privilegiul să învățăm de la niște oameni extraordinari, universitari, sociologi, scriitori, care împărtășesc din experiențele proprii de părinți care au fost cândva copii.
Despre imaturitate, altfel
În 24 iunie, de la ora 19.30., scriitoarea Adriana Babeți în dialog cu diplomatul Marius Lazurca vor discuta „Despre imaturitate, altfel”.
“Un dialog despre splendoarea imaturităţii dincolo de vista. Despre şansele, dar şi riscurile ei. Despre părinţi care refuză să îmbătrânească şi despre copii îmbătrâniţi prematur. Despre imaturitate ca interval deschis. Despre poetica intervalului şi a formelor sale în literatura şi arta modernă. Despre imaturitate ca refuz al încremenirii în convenţii, ca interval dinamic, în perpetuă căutare, nu doar în artă, ci şi în viaţă. În propriile noastre vieţi”, după cum spune Adriana Babeți.
Circulația unei succesiuni
Vineri, 25 iunie, ora 18.00. Cătălin Ștefănescu în dialog cu Sever Voinescu vor dialoga despre „Circulația unei succesiuni”.
Realizatorul prestigioasei emisiuni culturale „Garantat 100%” discută cu redactorul-șef al revistei Dilema Veche despre modul în care se transmit valorile culturale de la o generație la alta în societatea contemporană. Cătălin Ștefănescu și Sever Voinescu vor discuta despre disponibilitatea și competența generației părinților de a transmite, dar și despre deschiderea generației copiilor de a recepta, precum și despre șansa valorii de a fi recunoscută în cacofonia informațională contemporană. De asemenea, cei doi se vor referi la rolul jurnalismului cultural și la statutul mijloacelor media clasice, precum televiziunea și revistele, în era Facebook-Instragram-TikTok.
Părinți și copii în conflictul dintre generații
Vineri 25 iunie, ora 19.30. H.-R. Patapievici va prezenta „Părinți și copii în conflictul dintre generații. O viziune personală”.
“Generația mea a deschis ochii în lume pe conflictul dintre generații: „Rebel fără cauză”, „Cenușă și diamant”, „Cele 400 de lovituri” și muzica generației hippy, prima generație care nu mai voia să audă de adulți și de lumea lor, pe care o considerau mincinoasă, au fost deopotrivă profesorii și conștiința de sine generației mele. Voi încerca să explic conflictul generațional atât prin modul în care s-a născut lumea modernă, cât și prin modul în care și-a dobândit conștiința de sine. Voi lega faptul că există o deosebire între naștere și conștiința de sine a nașterii cu structura conflictului generațional și voi vorbi, cu referire la mine, despre timpul și temporalitatea în care se desfășoară toate acestea”. (Horia-Roman Patapievici).
Informații organizatorice
Conferințele și dialogurile vor avea loc în Aula Magna a UVT. Accesul publicului este gratuit și se face pe bază de rezervare online, completând un formular pus la dispoziție de organizatori: Conferințele Dilema Veche (google.com)
Toate evenimentele vor fi transmise live pe canalele de Youtube și paginile de Facebook ale organizatorilor și partenerilor.
Organizatori: Grupul pentru Management și Mediere Culturală și revista Dilema veche
Parteneri: Universitatea de Vest din Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Teatrul German de Stat Timișoara.