Educație pentru viață. Asociațiile de elevi doresc ca această materie să fie obligatorie
Noua materie „Educație pentru viață” a născut controverse în rândul tuturor românilor. Totuși, asociațiile de elevi sunt de părere că această materie ar trebui să fie obligatorie, fără ca părinții să-și poată retrage copiii de la ore.
Florin Cîțu, prim-ministrul României, a anunțat decizia Ministerului Educației cu privire la implementarea educației sexuale în școli. Ea va face parte dintr-o materie complexă, compusă din mai multe subiecte numită „Educație pentru viață”. Materia va mai conține educația juridică, rutieră și pentru alimentație sănătoasă. Aceste subiecte au o importanță mare pentru elevi și pentru formarea lor. Noua materie va fi introdusă la nivel gimnazial și liceal.
Totuși, deși premierul a declarat că materia va fi obligatorie, el a mai adăugat și că părinții își vor putea retrage copiii oricând. Asta înseamnă că această materie va fi privită precum ora de religie. Decizia a fost criticată dur de asociațiile de elevi, ei considerând că materia este necesară.
Ba chiar mai mult, ei sunt de părere că „aplicarea unui tratament identic celui supus orelor de religie este o decizie ignorantă având în vedere diferența dintre cele două materii. Una dintre ele are baze științifice și juridice în timp ce cealaltă se bazează doar pe alegerea de a adera sau nu la o organizație religioasă”.
O altă îngrijorare a asociațiilor de elevi vine cu privire la pregătirea profesorilor. Aceștia își doresc cadre didactice pregătite intens pentru a preda această materie. Motivul este paleta largă de informații ce urmează să fie discutate de-a lungul orelor. Având în vedere numărul mare de subiecte abordate în cadrul orelor de „Educație pentru viață”, profesorii trebuie să fie bine pregătiți pentru a se asigura că elevii vor putea asimila toate cunoștințele predate.
Ce spun președinții asociaților de elevi
„Mi se pare jenant faptul că o materie atât de importantă, care învață elevii noțiuni fundamentale, necesare pentru a-și trăi viața într-un mod responsabil și sănătos, este considerată neimportantă, ba chiar un subiect controversat. Materia nu este una împământenită în convingerile personale, ci în faptele științifice și juridice. Astfel, devine imperios ca aceasta să fie tratată ca atare, cum am trata orice altă materie necesară elevilor, precum istoria, matematica, biologia, unde nu este prevăzută opțiunea de retragere de la cursuri”, a declarat într-un comunicat de presă Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța.
„Această materie este arhiimportantă pentru pregătirea elevilor cu scopul adaptării la viața reală. Trebuie încetat de îndată stereotipul creat în jurul acestui subiect, considerat de societate ca fiind controversat. Nu este nimic anormal, ba chiar, este o materie firească, de cunoștințe generale. Mai mult, sunt necesari profesori pregătiți să predea o materie ce cuprinde subiecte atât de diverse, din diferite arii de interes”, a declarat Ana-Maria Groza, președintele Asociației Elevilor din București și Ilfov.
„O inițiativă bună, totuși, de ce o materie fundamentală nu poate fi obligatorie? Până acum, niciun stat dintre cele care au adoptat deja această măsură, nu s-a plâns de vreo scăpare de sub control a adolescenților, din contră, s-au găsit doar beneficii, responsabilitate culeasă de pe urma unei măsuri care le prezintă elevilor lumea exterioară așa cum e. Pentru România implementarea acesteia rămâne vitală. Elevii au nevoie să știe cum arată realitatea!”, a declarat Cristina Miculaiciuc, președintele Asociația Elevilor din Maramureș.