Invențiile au schimbat viața oamenilor. Agrafele de birou, unele din cele mai utilizate accesorii de papetărie
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre agrafele de birou. Acestea sunt unele din cele mai folosite accesorii de papetărie.
Agrafa de birou este un obiect mic, dar foarte util. Cu ajutorul ei ne putem ține toate foile organizate, fără a le găuri sau înțepa. Înainte de apariția agrafelor oamenii făceau găuri în hârtii și le legau cu panglici sau ață. Designul unei agrafe este atât de simplu și totodată practic. De-a lungul timpului au fost inventate mai multe modele de astfel de agrafe care să țină foile de hârtie laolaltă, realizate fie din plastic, fie din metal.
Cea mai populară rămâne însă cea pe care o folosim și noi azi. O sârmă îndoită în forma unui oval. Deși puțină lume știe, acest tip de agrafă are și un nume. Se numește „Gem”.
Inventatorul agrafei de birou
Când vine vorba de „părintele” agrafei de birou lucrurile nu sunt clare. Asta fiindcă din nevoie tot mai mulți oameni au inventat astfel de obiecte. Și nu se știe cine a fost primul. Cu toate acestea, Johan Vaaler este considerat a fi inventatorul agrafelor de birou, scrie cineainventat.ro. Acesta s-a născut în Norvegia și încă din tinerețe s-a angajat la un birou de invenții. Agrafa de birou ar fi fost inventată în anul 1899. Cu toate acestea, Johan Vaaler a reușit să obțină un brevet abia în 1901.
Compania care a realizat prima producție în masă a agrafelor de birou a fost Gem Manufacturing Ltg. De aici și numele de „Gem” al agrafei. Cu adevărat interesant este că cel mai folosit model de agrafă nu a fost vreodată brevetat. Mai simplu spus, Johan Vaaler este cunoscut ca fiind inventator al agrafelor, însă agrafa „Gem” nu este invenția lui.
Indiferent de cine a inventat agrafa de birou, îi mulțumim. Acel obiect micuț ne ajută să fim mai organizați și cu siguranță este una din invențiile care a schimbat viața oamenilor. În cinstea lui Johan Vaaler a fost realizată, în orașul Sandvika din Norvegia, o agrafă de birou gigantică. Aceasta măsoară șapte metri, conform bbvaopenmind.com. Chiar și în mediul online ne lovim de agrafele de birou. Simbolul lor reprezintă atașamentul. Cu ajutorul lor putem trimite imagini, clipuri video sau documente prietenilor din social media.