Cum sunt readuse la viață animale dispărute de mii de ani
De-a lungul timpului au existat mai multe specii de animale cu care n-am apucat să facem cunoștință. Tot de-a lungul timpului a evoluat și tehnologia, care ne permite să vedem cum arătau anumite animale care sunt dispărute de mii de ani.
La Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris a fost inaugurată expoziția „Revivre”. Folosindu-se realitatea augmentată au fost readuse la viață 11 specii de animale. Realitatea augmentată, numită și AR, reprezintă modul în care informația digitală este adusă în lumea reală. Un exemplu de realitate augmentată este jocul Pokemon Go, care a cucerit, în urmă cu câțiva ani, întreaga lume. Folosindu-se camera telefonului mobil utilizatorii vedeau în diverse locuri pokemoni, care, însă, nu existau în viața reală. Aceeași tehnologie este folosită și pe display-ul ecranelor de la mașini în momentul în care șoferii vor să parcheze. Pe ecran apar linii și marcaje colorate care ajută la parcarea mașinii, însă ele nu există în realitate.
Expoziția „Revivre” este cu mult mai interesantă decât jocul Pokemon, spre exemplu. Vizitatorii își pun niște ochelari, iar apoi sunt „teleportați” în fel și fel de locuri unde trăiau animalele. Chiar și în apă. Păsări Dodo, zebre, cai, vaci de mare, tigrul cu dinți – sabie și pasărea elefant sunt câteva din speciile complet modelate 3D și animate în dimensiunea lor reală. „Echipat cu ochelari de realitate augmentată sunteți transportat în viața de zi cu zi și în locurile de viață ale acestor animale de pe diferite continente, uneori regăsindu-vă sub mare, în inima unei păduri thailandeze sau într-o pajiște liniștită din Africa”, informează Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris.
Un eveniment interesant pentru copii
Expoziția de la Paris este una interesantă atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Vizitatorii au ocazia de a afla povestea acestor animale dispărute de mii de ani în timp ce le și văd la dimensiunea lor reală. Durata experienței este de 15 minute, iar la final toate animalele prezentate se reunesc pentru a oferi un ultim salut. Expoziția reprezintă și un semnal de alarmă cu privire la speciile actuale de animale care sunt puse în pericol.