Ce vor învăța copiii la orele de educație sexuală. Soluția ministrului Cîmpeanu
Un subiect foarte discutat ce ține de copii și elevi este legat de orele de educație sexuală, acestea fiind necesare în școli. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a discutat despre acest subiect și a prezentat o soluție în vederea introducerii unei astfel de materii.
Înainte de toate este de menționat faptul că educația sexuală se predă, însă pentru un număr foarte mic de elevi. Materia este una opțională și face parte din disciplina de educație sanitară. „Avem disciplina de educație sanitară, cu componenta de educație sexuală care este foarte echilibrată. Care pornește de la cele mai simple noțiuni, inofensive, așa cum este firesc să fie adaptate vârstei în clasa a V-a și merge până la cele mai sofisticate noțiuni de educație sexuală în clasele terminale de liceu, a XI-a și a XII-a. Această disciplină este parcursă, însă, de un număr foarte mic de elevi. Între 6 și 9%. Este o disciplină opțională”, a explicat Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei emisiuni tv.
Printre cei care susțin introducerea orelor de educație sexuală în școli se numără și ministrul Educației. „Am spus și susțin. Componenta de educație sexuală este extrem de importantă în acest fel: predată echilibrat, adecvat vârstei și de către persoane cu competențe. Profesorul de biologie sau cadre medicale, medici”, spune ministrul.
Soluția ministrului Educației
Sorin Cîmpeanu propune ca educația sexuală să fie parte a unui modul de educație pentru viață, care să conțină mai multe discipline importante. „Ar putea fi, spre exemplu, un modul de educație pentru viață. În care să fie incluse, etapizat, în gimnaziu și liceu, noțiuni de educație sexuală, educație sanitară, educație de prim-ajutor, alimentație rațională, educație juridică, educație rutieră, educație financiară. Toate aceste componente, care sunt totuși diferite de discipline precum chimie, biologie, fizică, matematică. Nu au un curriculum la fel de vast care să justifice o oră pentru fiecare din aceste educații pe care le-am enumerat, în fiecare săptămână. (…)
Repet, modulul de educație pentru viață, care să fie predat pe fiecare componentă de către specialiști, ar putea să fie o soluție. Educația sexuală trebuie să se găsească în acest modul. Pentru că numărul mamelor de 11, 12, 13, 14 ani este greu de comentat. Ce pot să comentez? Pot să comentez cu privire la nivelul de conștientizare extrem de redus al populației, în România. În deosebi în mediul rural, dar nu numai, cu privire la importanța acestor aspecte”, spune Sorin Cîmpeanu.
Elevii vor participa la orele de educație sexuală cu sau fără acordul părinților? Ministrul Educației spune că ar propune o variantă care a funcționat și acum câțiva ani, cu o altă materie. „Cu acordul părinților aș propune în următoarea formă, pe care am mai propus-o în 2015 și văd că a mers bine, când a fost o altă disciplină mult discutată: ora de religie. Să fie înscriși la început după care să se poată retrage punctual, caz cu caz, în cazul în care părinții refuză”, a mai explicat ministrul.
Dicționar
Rațional: facultate, proprie omului, de a cunoaște prin noțiuni, judecăți, raționamente; gândire (logică);
Vast: de mare anvergură, de amploare; bogat; complex;